Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cao Kinderopvang definitief; bezwaren ongegrond verklaard

De cao Kinderopvang is Algemeen Verbindend Verklaard (avv) door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit betekent dat de cao-bepalingen die zijn opgesteld door cao-partijen BK, BMK en CNV gelden voor alle werkgevers en werknemers in de kinderopvang. De bezwaren van de BVOK zijn ongegrond verklaard.
cao-kinderopvang-definitief-bezwaren-ongegrond-verklaard
Oksana Kuzmina / stock.adobe.com

De cao-onderhandelingen voor de kinderopvang hielden de gemoederen flink bezig de afgelopen tijd. Zo werd de sector enigszins verrast door een cao-akkoord tussen partijen BK, BMK en CNV, organiseerde de FNV landelijk stakingen als protest tegen het cao-akkoord en de hoge werkdruk en sloot de BVOK een cao-akkoord met LBV. Ook bracht de BVOK bezwaren in tegen de avv-procedure van het cao-akkoord tussen de BK, BMK en CNV. Kortom: er heerste verdeeldheid in de sector en dat bleef niet onopgemerkt bij SZW.

Minister ‘betreurt’ gang van zaken rondom cao

In de avv schrijft M.H.M. van der Goes, directeur Uitvoeringstaken Arbeidsvoorwaardenwetgeving,
namens de minister van Sociale Zaken daarover het volgende (in reactie op de bedenkingen van de BVOK) over de gang van zaken:

“Hoewel deze bedenkingen geen beletsel vormen om tot avv over te gaan, betreur ik het dat de gezamenlijke representatieve cao-partijen in de gehele kinderopvangbranche er niet in zijn geslaagd om een gezamenlijke cao af te sluiten. Ik hoop dat dit bij een volgende cao-periode wel weer het geval zal zijn, mede om de met avv beoogde arbeidsrust in de branche te waarborgen.”

Voor wie geldt de cao Kinderopvang?

Nu de cao Kinderopvang (met een looptijd van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022) algemeen verbindend is verklaard, betekent dit dat de bepalingen in de cao gelden voor de gehele sector. Dit betekent dat de cao geldt voor alle “ondernemingen die tegen vergoeding kinderopvang verzorgen voor kinderen. Onder ‘vergoeding’ wordt hier ook verstaan: subsidie met een eventuele ouderbijdrage. Ze doen dit tot de eerste dag van de maand waarop het voortgezet onderwijs voor die kinderen begint.”

Daarbij gaat het dus op dagopvang, voor-, tussen-, na- en buitenschoolse opvang, peuteropvang (peuterspeelzaalwerk) en (bemiddeling bij) gastouderopvang. Uitgezonderd is het overblijven. Dit is het toezichthouden op schoolgaande kinderen dat zich beperkt tot het toezicht tijdens de middagpauze, meldt SZW.

Reactie cao-partijen

Branchepartijen BK en BMK reageren gezamenlijk op de avv: “De aanvraagprocedure avv heeft langer geduurd dan gewenst doordat een aantal bezwaren waren ingediend maar deze zijn ongegrond verklaard. Deze avv is van belang voor de hele sector en alle hardwerkende, gepassioneerde en cruciale professionals die hierin werkzaam zijn. De cao was al van toepassing op alle medewerkers van organisaties die zijn aangesloten bij BMK en BK. Door de avv zijn per vandaag ook alle andere werkgevers die nog niet bij ons zijn aangesloten gehouden aan de bepalingen van de cao Kinderopvang.”

Bekijk de cao Kinderopvang 2021-2022 >>

Lees meer over de avv in het besluit van de minister van SZW, in de online Staatscourant >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.