Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BVOK pleit voor tariefverhoging van tenminste 4,8 procent

Al jaren blijft de indexering van het maximumuurtarief van het ministerie van SZW achter bij de reële kostenontwikkeling in de kinderopvangsector. De tarieven moeten dus fors omhoog. Dat stelt de activistische ondernemersvereniging BVOK.

De BVOK komt uit op aantal mogelijke tariefverhogingen die variëren van 4,8 tot 5,5 procent. Dat advies is volgens de BVOK gebaseerd op een berekening waarin zaken als de stijging van de cao-lonen, schaalverhoging en verhoging van de pensioenpremies is meegenomen. Het precieze percentage hangt af van de mate waarin de organisatie te lijden heeft gehad van extra kosten vanwege de Wet IKK of verminderde inkomsten als gevolg van de coronacrisis.

Een belangrijke extra kostenpost betreft volgens de ondernemersvereniging de salarissen. Als de verhoging van de pensioenpremie wordt meegerekend kom je uit op een plus van 6 procent. Ook dat moet worden meegenomen in de vaststelling van het tarief.

Extra druk exploitatie

Eerder dit jaar, kort voor het uitbreken van de coronacrisis, stelde de BVOK al dat het uurtarief in de kinderopvang moet worden verhoogd naar 9 euro, en in de Randstad mogelijk zelfs nog hoger. Dit omdat uit het jaarlijkse Sectorrapport Kinderopvang zou blijken dat de kinderopvang aanzienlijk meer financiële problemen heeft dan vergelijkbare bedrijven.

Brancheverenigingen BMK en BK schaarden zich in grote lijnen achter deze oproep.

‘De indexatie van de maximum uurtarieven blijft in 2020 achter bij de daadwerkelijke kostenontwikkeling. Dit legt over 2020 een extra druk op de exploitatie en rendement van de organisaties. Als de bezettingsgraad in 2020 niet hoger wordt, die dit zou kunnen compenseren, neemt het rendement af bij organisaties,’ aldus Robert Sänger van de BMK.

Goede zaak

Directeur Emmeline Bijlsma van de BK voegde hieraan toe dat ze het een goede zaak vond dat de kwestie van het uurtarief aan de orde wordt gesteld. ‘Het uurtarief van de kinderopvangtoeslag (KOT) en het uurtarief dat door de meeste kinderopvangorganisaties in rekening wordt gebracht aan de ouders, loopt in toenemende mate uiteen,’ stelde zij vast. 

‘In 2006 kon met het uurtarief van de toeslagregeling nog bijna 80% van het opvangaanbod bekostigd worden. In 2018 is dat voor dagopvang gedaald tot 56% en in 2019 liep dat terug naar 35%. In 2018 kon nog slechts 27% van het BSO-aanbod bekostigd worden met het toeslagtarief en in 2019 liep dat terug tot 13%. De toegankelijkheid van de kinderopvang komt daarmee in het geding.’ 

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.