Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

BVOK over coulanceregeling SZW: ‘Het onmogelijke wordt gevraagd van werknemers én werkgevers’

De BVOK is het niet eens met de coulanceregeling van SZW om het personeelstekort en de werkdruk in de kinderopvang aan te pakken. Tenminste, wél met een voorstel dat er eerder lag, waarbij de GGD overmacht níét als overtreding mocht noteren en formatief ingezette BBL’ers ook meetelden als ‘vast gezicht’. Maar dat voorstel is er niet doorgekomen.
bvok-over-coulanceregeling-szw
chones / Fotolia

De BVOK zegt in een persbericht dat de branchepartij geen handtekening heeft gezet onder het plan met maatregelen dat staatssecretaris Dennis Wiersma (SZW) in een Kamerbrief bekend maakte, met daarin (tijdelijke) regelingen die de werkdruk in de sector moeten verlichten.

Volgens de BVOK lag er een pakket aan maatregelen, waaronder de coulanceregeling vanwege overmacht, dus géén overtreding, voor: kwalificatie-eisen VE, vaste gezichtencriterium, 3-uursregeling, opvang in eigen stamgroep en vaste stamgroepruimtes. Na overleg met GGD GHOR Nederland en VNG past SZW dat plan aan, waardoor de toezichthouder wel overtredingen bij overmacht mag noteren en formatief ingezette BBL’ers niet meegeteld mogen worden als ‘vast gezicht’.

Overmacht

Het aangepaste pakket is inconsistent, dubbelhartig en polariserend, stelt de BVOK. ‘Overmacht maakt het opvolgen van regels onmogelijk. Tóch mag de GGD dit nu als overtreding noteren. De formatieve inzet van BBL’ers wordt tot 50% verhoogd, maar meetellen van die formatief ingezette BBL’er als ‘vast gezicht’ is op wens van GGD en VNG geschrapt en nu rijp voor ‘nadere verkenning’.’

‘Het onmogelijke wordt gevraagd’

‘Van ondernemers en werknemers in de kinderopvang wordt het onmogelijke gevraagd: zonder voldoende personeel toch aan wettige verplichtingen voldoen. Tijdelijke bevrijding daarvan is juridisch gerechtvaardigd en menselijk noodzakelijk. Juridisch is niet relevant of die overmacht acuut optreedt dus niet voorzienbaar is. Ook aanhoudende overmacht telt. Zelfs als ‘overmacht’ toch het uitgangspunt blijft, zij de branche gewaarschuwd: wat gaat gelden als maat daarvoor? SZW, GGD en VNG zullen uitgaan van ‘acuut’ en ‘onvoorzien’, want dat staat zo in het SZW-voorstel (niet in de Kamerbrief). Alles gaat afhangen van deze dubbelhartigheid en die zal aan de voordeur van de ondernemers worden ingekleurd door individuele GGD-inspecteurs.’

Ook vindt de BVOK dat het pakket met maatregelen partijen tegen elkaar opzet.
Lees het persbericht >>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.