Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buitenhek: krimp en ‘yuppificatie’ zet door

De krimp in de kinderopvang zet onverminderd door. Uit een nieuw onderzoek onder kinderopvangaanbieders (zij vertegenwoordigen 8% van het kinderopvangaanbod) door Buitenhek Management & Consult blijkt dat de verwachte groei van 4 procent in de dagopvang, waarover minister Kamp dit jaar nog sprak, geen sprake is. Op de langere termijn (tot 2015) verwacht Buitenhek een krimp van tenminste 12 procent vergeleken met 2011. De kanttekening bij deze prognose is wel dat Buitenhek anticipeert op een nieuwe bezuinigingsronde in 2013. Nu het kabinet Rutte I is gevallen, is niet duidelijk of deze plannen een vervolg gaan krijgen.

Lage inkomens haken af
Buitenhek vergeleek het aantal nieuwe plaatsingen voor dagverblijven in maart 2011 met maart 2012. Vrijwel alle aanbieders hebben een lagere instroom van nieuwe kinderen in 2012 in vergelijking met vorig jaar. De gemiddelde krimp bedraagt 12 procent. Met de term ‘yuppificatie’ doelt Buitenhek op de opvallend grote afname van het gebruik van kinderopvang onder gezinnen met lage inkomens. In wijken waar veel gezinnen met lage inkomens wonen, is de vraaguitval het grootst. Gebruikers van kinderopvang vallen steeds vaker in een hogere inkomenscategorie.

Alleenstaande moeders
Buitenhek keek ook naar het effect van bezuinigingen op de kinderopvang op de arbeidsparticipatie van vrouwen. Leken alleenstaande moeders in 2011 nog de dans te ontspringen, in het vieder kwartaal van 2011 doet zich in deze groep een recorddaling voor als het gaat om de arbeidsparticipatie van alleenstaande vrouwen. Buitenhek benadruit dat sinds 2000 nog geen sprake is geweest van een terugval van arbeidsdeelname van alleenstaande moeders.

Bekijk het rapport hier >>

Bron: Buitenhek Management & Consult
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.