Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Budget kindregelingen krimpt amper

Marianne Velsink
Hoewel het aantal kindregelingen wordt teruggebracht van elf naar vier, kan minister Asscher minder besparen dan hij had gedacht. De elf regelingen kostten 10 miljard euro bij elkaar. De vier overgebleven regelingen, waaronder de kinderopvangtoeslag, kosten 9,5 miljard euro.
Budget kindregelingen krimpt amper
Foto: ANP

Minister Asscher van Sociale Zaken sprak op voorhand van een bezuiniging van 1,1 miljard euro. Daar is nu nog 500 miljoen euro van over. Bij het Herfstakkoord is een groot deel van de besparingen van tafel gegaan in ruil voor steun van een aantal oppositiepartijen aan de begroting van 2014.

Kinderbijslag

Een veel bekritiseerd punt was het afschaffen van gratis schoolboeken. Dat gaat niet meer door, vooral omdat christelijke partijen tegen het punt waren. Dat geldt ook voor het gelijktrekken van de kinderbijslag voor alle leeftijdscategorieën. Ouders krijgen meer voor kinderen van 12 tot en met 17 jaar dan van 0 tot en met 5 jaar. Asscher wilde dit gelijktrekken, maar de christelijke partijen waren tegen en kregen hun zin.

‘Meer geld naar kinderopvang’

Onder de vier kindregelingen die nog overeind zijn gebleven, zit de kinderopvangtoeslagregeling. Als het aan GroenLinks ligt, gaat er meer geld naar de kinderopvangtoeslag. Dat kan volgens de partij door de kinderbijslag inkomensafhankelijk te maken. Het geld dat overblijft kan naar de kinderopvang. Het CDA vindt in algemene zin dat de opvoeding van kinderen meer ondersteuning verdient.

Akkoord

De andere partijen gaan akkoord met het voorstel van minister Asscher voor het terugbrengen van elf naar vier kindregelingen en de besparing van 500 miljoen euro. Omdat het plan breed wordt gesteund in de Tweede Kamer, is de verwachting dat de Eerste Kamer ook akkoord zal gaan met de wijzigingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.