Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Britten brengen werkbezoek aan Nederlandse gastouderbureaus

Britten

De Engelse interesse in de Nederlandse opzet van gastouderopvang neemt toe. Onlangs brachten een delegatie van het Engelse ministerie van Onderwijs en vertegenwoordigers van de Engelse onderwijsinspectie (Ofsted) een bezoek aan Nederland om een beeld te krijgen van gastouderopvang in de praktijk. Zij spraken met gastouders, vraagouders en medewerkers van allerlei gastouderbureaus, maar ook met GGD Utrecht, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Onderwijsinspectie. Het Nederlands Jeugdinstituut coördineerde het werkbezoek.

Opiniestuk Elizabeth Truss
De Engelse overheid is bezig met een inventarisatie van kinderopvang en gastouderopvang in omringende landen. Specifieke aandacht voor het Nederlandse systeem voor gastouderopvang ontstond bij Elizabeth Truss, een lid van het Britse Lagerhuis. Zij prees onlangs in een opiniestuk het Nederlandse systeem voor gastouderopvang. In Engeland bestaat de tussenlaag tussen vraagouder en gastouder in de vorm van een gastouderbureau niet. Een gemiste kans vindt Truss. Gastouderbureaus kunnen gastouders veel werk uit handen nemen en dit maakt het werk van een gastouderopvang veel aantrekkelijker. Haar opiniestuk heeft bijgedragen aan discussies over de toekomst van de Britse gastouderopvang. De Nederlandse opzet van gastouderopvang; dat wilde men wel eens met eigen ogen zien. Eind juni was het dan zover.

Werk uit handen nemen
Gesprekspartners namens de gastouderopvang waren medewerkers en gastouders van gastouderbureau De Stroom, Stichting Kinderopvang Alphen aan den Rijn en gastouderbureau KidsCentral. Monique Langereis van KidsCentral vond het eervol om de Britse delegatie te woord te staan en te vertellen hoe gastouderbureau KidsCentral te werk gaat. ‘Ze wilden bijvoorbeeld weten hoeveel gastouders door één consulent begeleid worden, hoe wij zelf gastouders selecteren en monitoren en ze hadden ook interesse in onze rol in het matchen van vraag- en gastouders’ vertelt Langereis. Zij vertelde ook over de onlangs aangescherpte kwaliteitseisen waardoor de sector een professionaliseringsslag heeft gemaakt. ‘De Britten leken onder de indruk van het werk dat we als gastouderbureau uit handen nemen van gastouders zoals de administratie en de marketing.’

Flexibiliteit
Ook een vraagouder van het bureau kwam aan het woord die vertelde waarom zij gekozen heeft voor gastouderopvang. Langereis: ‘Ze vertelde over de flexibiliteit, het voordeel van een huiselijke omgeving en de lagere kosten. De Britten waren geïnteresseerd in hoeveel Nederlandse ouders aan kinderopvangtoeslag terugkrijgen, ook als ze gastouderopvang afnemen.’ Langereis woonde zelf drie jaar in Engeland en weet dat de situatie in Engeland niet één op één te vergelijken is met de Nederlandse situatie. ‘Neem alleen al de arbeidsparticipatie van vrouwen. In Nederland werken veel moeders parttime, in Engeland is dit veel minder vaak het geval. Als gastouder is de kans groter dat je fulltime bij één gezin werkt, iets wat wij in Nederland associëren met het werk van een nanny.’

Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.