Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Branche scoort nipt voldoende op uurtarief

Ouders geven het tarief voor kinderopvang gemiddeld een 6,3. Vorig jaar scoorde de branche met een 5,6 maar net voldoende. De raadpleging van de oudercommissie bij prijswijzigingen heeft nog een stap te maken. Dit blijkt uit de jaarlijkse peiling van BOinK. Ruim honderd ouders of oudercommissieleden hebben dit jaar de enquête ingevuld.
<p>Ouders gaven in 2014 de prijs van opvang in het algemeen in 2014 een 6 en dit jaar een 7.</p>
Ouders gaven in 2014 de prijs van opvang in het algemeen in 2014 een 6 en dit jaar een 7. - Foto: ANP

Uit de meting blijkt dat organisaties lang niet altijd hun oudercommissies om advies vragen als het gaat om de prijs. Een derde van de 55 deelnemende oudercommissieleden geeft aan dat de raad afgelopen jaar niet is geraadpleegd wanneer het tarief werd gewijzigd. Bracht de commissie wel een advies uit, dan leidde dat in de helft van de gevallen tot een bijstelling. De kinderopvang hoeft nu niet de oudercommissie of een alternatief ouderorgaan om advies te vragen bij een veranderend uurtarief, maar dit verandert per 1 juli 2015. Vanaf die datum is het raadplegen van de commissie bij een prijswijziging een vereiste.

Vanaf 1 juli 2015 krijgen ouders adviesrecht bij prijswijzigingen. Dit houdt in dat kinderopvangorganisaties de oudercommissie of alternatieve ouderraadpleging moeten inlichten en om advies moeten vragen bij tariefwijzigingen. Lees meer>>

Cijfers

Het cijfer voor de prijs van dagopvang steeg van 5,5 in 2014 naar 6,0 in 2015. Voor BSO steeg het cijfer van 5,6 naar 6,8; gastouderopvang scoorde in 2014 5,8 en steeg naar 8,5 en voor peuterspeelzalen van 7,1 naar 8,5. Oudercommissieleden waardeerden de prijs over het algemeen minder (5,3 in 2014 en 5,9 dit jaar) dan ouders. Ouders gaven in 2014 de prijs van opvang in het algemeen een 6 en dit jaar een 7.

Dat ouders de prijs voor kinderopvang dit jaar beter waarderen, is niet verwonderlijk. De kinderopvangtoeslag is voor 2015 geïndexeerd. Dat betekent dat ouders, vergeleken met 2014, per uur iets meer kinderopvangtoeslag terug krijgen. Lees meer>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.