Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

BOinK waarschuwt: Kinderopvang duurder in 2019

Marianne Velsink
In navolging van de Brancheorganisatie waarschuwt ook BOinK, de belangenvereniging voor ouders, ervoor dat de kinderopvang volgend jaar voor sommige gezinnen duurder wordt. Ook Gjalt Jellesma (voorzitter BOinK) houdt rekening met een scenario zoals Bureau Buitenhek berekende. Dit is een stuk minder rooskleurig dan de cijfers waar het ministerie mee schermt.
AdobeStock

Met zijn waarschuwing bereikt Jellema veel landelijke media. Hij spreekt van een stijging van honderden euro’s per jaar. De belangrijkste oorzaak is dat er vanaf volgend jaar minder baby’s per beroepskracht mogen worden ingeroosterd. Nu zijn dit nog vier baby’s per pedagogisch medewerker. Straks zijn het er maximaal drie. Dat betekent dat organisaties het aantal groepen moeten uitbreiden of/en extra personeel moeten inhuren.

Kleine organisaties

Vooral de kleine organisaties zijn hiervan de dupe, vertelt Jellesma aan de media. Dat blijkt zowel uit het Buitenhek-onderzoek als uit het onderzoek van SEO dat het ministerie organiseerde. Momenteel vraagt al een kwart van de organisaties meer dan de maximum-uurprijs waarover het ministerie kinderopvangtoeslag uitkeert. Elke cent die boven dit tarief uitkomt, komt volledig voor rekening van ouders. Het is de vraag hoeveel organisaties straks hun uurtarieven ook daadwerkelijk gaan verhogen. Naar verwachting zullen met name kleine organisaties genoodzaakt zijn om dit te doen om zo het hoofd boven water te kunnen houden.

248 miljoen euro extra

Het Rijk investeert 248 miljoen euro extra in kinderopvangtoeslag. Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) denkt dat dit voldoende is om de gemiddelde kostenstijging van kinderopvangorganisaties mee te compenseren. Het geld wordt gebruikt om meer kinderopvangtoeslag te betalen aan ouders die gebruikmaken van dure babyopvang. Ouders krijgen voor buitenschoolse opvang juist minder toeslag in 2019. Van Ark verwacht dat veel bso’s de uurtarieven gaan verlagen om de beroepskracht-kindratio daar gunstig voor ondernemers uitpakt. Veel organisaties hebben al aangegeven dat de praktijk echter anders uitpakt.

Goed onderzoek gevolgen

Daar komt bij dat SEO een veel gunstiger scenario schetst van het kosteneffect (gemiddeld 4,5 procent) van de nieuwe bkr dan Buitenhek dat doet (gemiddeld 7,3 procent). Jellesma van BOinK op nos.nl: ‘Uit ons onderzoek blijkt dat die kosten veel hoger liggen. Dat betekent dat het verschil zelf door de ouders moet worden betaald. Maar het is lastig te voorspellen hoeveel 0-jarigen volgend jaar ook echt naar de opvang zullen worden gebracht.’ Hij vraagt de overheid dan ook om een goed onderzoek te starten naar wat kinderopvang eigenlijk moet kosten. Ook vraagt hij staatssecretaris Van Ark om de kosten en de gevolgen daarvan voor ouders goed te monitoren. Van Ark gaf in haar laatste Kamerbrief aan dat laatste in ieder geval te gaan doen.

Onlangs trok Brancheorganisatie Kinderopvang aan de bel omdat uit hun berekeningen blijkt dat met name de lage en middeninkomens er flink op achteruitgaan. ‘De hete aardappel wordt door het kabinet doorgeschoven naar de kinderopvangsector en komt op het bord van de ouders terecht.’ Lees meer

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.