Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

BOinK signaleert alweer wachtlijsten

Het nieuws dat er sinds jaren weer meer kinderen naar de kinderopvang gingen is amper neergedaald, of de eerste wachtlijsten worden al gesignaleerd. Dit zegt oudervereniging BOinK tegen RTL Nieuws.
BOinK signaleert wachtlijsten.jpg
Ouders zouden niet alleen vaker een beroep doen op kinderopvang

De wachtlijsten zouden vooral ontstaan in drukke gedeeltes van de stad en in groeigemeenten. BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma wijt dat aan de forse bezuinigingen tot 2014. Toen zijn er locaties gesloten of ingekrompen en ontstonden er minder opvangplekken. Nu de vraag weer toeneemt, is dat in sommige regio’s een probleem.

Aanmelden

Ouders zouden niet alleen vaker een beroep doen op kinderopvang, zij melden hun kind ook steeds vroeger aan, ziet BOinK. Het was gebruikelijk om kinderen één tot twee maanden voor hun komst op te geven, maar dat doen ouders nu voor de zekerheid al als hun kind geboren is.

Voor het eerst in drie jaar gaan er meer in plaats van minder kinderen naar de opvang. De Belastingdienst keerde vorig jaar voor 767.000 kinderen kinderopvangtoeslag uit. Dat is een stijging van 12.000 ten opzichte van 2014. Lees meer

Wachtlijsten

Wachtlijsten zijn jarenlang een groot probleem geweest in de kinderopvang. Het was tot 2012 geen overbodige actie om al voor de geboorte een plek in de kinderopvang te regelen. Zeker in grote steden stonden ouders soms maanden of nog langer op een wachtlijst. Door de bezuinigingen verdampten de wachtlijsten als sneeuw voor de zon. Maar niet alleen dat, er was sprake van een enorme overcapaciteit waardoor veel kinderopvangorganisaties niet overeind konden blijven.

Nieuwe opvangplekken

Jellesma denkt dat het creëren van nieuwe opvangplekken niet van de één op de andere dag gerealiseerd is. ‘Als er meer vraag is, moeten er door een kinderopvang eerst groepen gevormd worden en moet er ruimte zijn’, aldus Jellesma tegen RTL Nieuws.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Bedrijfseconomisch is er niks mis met een wachtlijst. Beter voor de kwaliteit en continuïteit van de kinderopvang dan leegstand. Mijn advies zou zijn om niet al te snel capaciteit bij de bouwen. En zeker niet als overheid met financiële stimuleringsregelingen komen omdat er geklaagd wordt over wachtlijsten. De volgende fase wordt een tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.