Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BOinK: ‘Overheid is onbetrouwbare partner van ouders’

Noodklok

BOinK, de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang en peuterspeelzalen, luidt de noodklok voor werkende ouders. Volgens BOinK heeft de overheid zich de laatste jaren, en nu ook nog, als zeer onbetrouwbare partner gedragen. Het gevolg is dat de kinderopvang straks nog onbetaalbaarder wordt dan voor de invoering van de Wet kinderopvang.

Drie jaar geleden kregen ouders voorgespiegeld dat de kinderopvang gratis zou worden. Nog maar enkele weken geleden werd beloofd dat de bezuinigingen op de kinderopvang voor 2013 teruggedraaid zouden worden. Toen de kinderopvang tussen 2005 en 2008 een stuk betaalbaarder werd, gingen ouders daar hun combinatie van werk en zorg op afstemmen. Deze ouders zitten nu in de problemen.

Jojobeleid
‘Stop met het jojobeleid’ is het dringende advies van BOinK aan het kabinet. Het beeld van vraaguitval dat het ministerie schetst, is volgens de belangenvereniging niet reëel. ‘In het tweede kwartaal van 2012 spreken we al over 8 procent vraaguitval en op basis van onze contacten denken we, dat het in het derde kwartaal om 15 procent zou kunnen gaan. In het vierde kwartaal zullen ouders zich realiseren wat de voorgenomen bezuinigingen voor 2013 betekenen.’

Proefberekening kinderopvang
Dat de proefberekening pas in december door de Belastingdienst wordt bekendgemaakt, vindt BOinK onbegrijpelijk. Ouders hebben immers tijd nodig om andere opvang te zoeken wanneer zij de formele opvang niet meer kunnen financieren. Met de gemiddelde opzegtermijn van twee maanden, komt de berekening te laat om op tijd op te zeggen.

Inkomensplaatjes
BOinK roept ouders op om te laten weten wat de bezuinigingen van de laatste jaren op financieel gebied hebben betekend. Met de inkomensplaatjes van ouders wil BOinK aan de politiek duidelijk maken wat de bezuinigingen voor ouders betekenen. Ouders kunnen hun inkomensplaatjes m.b.t. de kinderopvang sturen naar boink@boink.info o.v.v ‘bezuinigingen’.

Hogere inkomens
BOinK schat dat ouders met de bezuinigingen voor 2013 in sommige gevallen wel 30 procent van hun besteedbaar inkomen kwijt zijn aan de kinderopvang. Dit geldt voor de hogere (gezamenlijke) inkomens vanaf 84.000 euro en met twee kinderen.

ANP Photo, Ilvy Njiokiktjien

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.