Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

BOinK komt met nieuwe brochure Meldcode kindermishandeling

De BK, BMK en BOinK werken samen met  bestuurders uit het onderwijs in de Beweging tegen kindermishandeling. In dat kader komt BOinK binnenkort met een vervolgbrochure voor kinderopvang- en onderwijsprofessionals, die dieper ingaat op hoe je de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling gebruikt in de praktijk.
iStock

Ook worden er zogenoemde leertafels georganiseerd in samenwerking met de gemeente Amsterdam en Veilig Thuis, exclusief voor kinderopvang en onderwijs.

Volgens de Taskforce kindermishandeling hebben zo’n 120.000 kinderen jaarlijks te maken met huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Ieder kind dat slachtoffer is van geweld, is er één te veel. Onderwijs en kinderopvang zijn belangrijke vindplekken, stelt BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma. ‘De professionals in deze sectoren zien kinderen vrijwel dagelijks en hebben, zeker in de kinderopvang, veel contact met de ouders.’

Protocol kindermishandeling

De kinderopvang werkt verplicht met het protocol ‘kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag’ voor de kinderopvang. Daarin staat informatie over de Meldcode, inclusief het afwegingskader, de meldplicht en hoe om te gaan met seksueel grensoverschrijdend gedrag tussen kinderen onderling. Hoewel vroegsignalering ook wel ‘stap 0’ van de Meldcode wordt genoemd, is er vaak handelingsverlegenheid als het gaat om vermoedens van huiselijk geweld en/of kindermishandeling.

Gebruik Meldcode

Hoe werk je met de Meldcode? Hoe voer je het gesprek met ouders? Hoe zorg je ervoor dat de vertrouwensband niet beschadigd raakt? Om dieper in te gaan op het praktische gebruik van de Meldcode, komt BOinK midden oktober met een nieuwe brochure ‘Meldcode in de praktijk’.

Meldcode app

Jellesma: ‘Van de brochure over de Meldcode met het nieuwe afwegingskader die wij vorig jaar uitbrachten zijn er maar liefst 30.000 exemplaren opgevraagd. Ook hebben we de Meldcode Kinderopvang als app uitgebracht voor kinderopvangmedewerkers, om het makkelijker te maken met de Meldcode te werken.’

Animo groot

In de app kan ‘klik voor klik’ door de stappen van elke route uit het protocol ‘kindermishandeling en grensoverschrijdend gedrag’ worden gelopen. Daardoor krijgt de gebruiker alleen de informatie en stappen uit de meldcode te zien die op dat moment voor hem/haar van toepassing zijn. Bij elke stap kan om extra toelichting worden gevraagd. De animo bleek groot. De app is inmiddels bijna 20.000 keer gedownload.

Nieuwe brochure

Nu komt BOinK, in samenwerking met branchepartijen BK en BMK, met een nieuwe brochure, om dieper in te gaan op de materie in de Meldcode. Dat is hard nodig, vindt Jellesma. De nieuwe brochure gaat in op vragen als: hoe ga je als professional om met een kind dat thuis een vechtscheiding meemaakt? En hoe spreek je met ouders wanneer je kindermishandeling of huiselijk geweld vermoedt?’ Deze brochure is beschikbaar vanaf 15 oktober (verdere informatie volgt nog).

Gratis bijeenkomsten

BOinK organiseert samen met de gemeente Amsterdam en Veilig Thuis de gratis bijeenkomsten ‘De Verbeterde Meldcode in de Praktijk’ voor pedagogisch medewerkers, gastouders, leerkrachten en andere betrokken professionals uit beide sectoren. Op deze bijeenkomsten krijgen zij gerichte informatie over de verbeterde Meldcode en hoe deze toe te passen. Hierbij komt de samenwerking tussen onderwijs, kinderopvang en Veilig Thuis nadrukkelijk aan de orde. ‘De eerste vier bijeenkomsten vinden plaats in Amsterdam, maar we willen door het hele land bijeenkomsten houden om professionals zo goed mogelijk te informeren over wat te doen bij (vermoedens van) huiselijk geweld en kindermishandeling en met elkaar de diepte in te gaan. Met als doel om vanuit de Beweging tegen kindermishandeling als onderwijs en de kinderopvang samen kindermishandeling zo vroeg mogelijk in beeld te brengen.’

Data en tijden

De eerste vier bijeenkomsten vinden plaats op:

Hart van Nederland

In de uitzending van Hart van Nederland op zondag 6 oktober ging het over de ouders die hun kinderen bij de in opspraak geraakte kinderopvangorganisatie 24/7 kids brachten. Ook zij willen, net als de branchepartijen, dat eigenaar Laura T. vervolgd wordt voor kindermishandeling. De ouders willen het OM dwingen via de zogeheten artikel 12-procedure (formeel beklag over het niet vervolgen van strafbare feiten) T. alsnog te vervolgen.

‘Verwaarlozing is kindermishandeling’

BOinK ondersteunt hen daarin. Jellesma reageert in de uitzending: ‘Verwaarlozing valt ook onder kindermishandeling. Als je kinderen niet op een goede, droge plek opvangt maar met de kinderen rond sleept, ze verschoont bij bijvoorbeeld de Mc Donalds, de kinderen te weinig eten geeft en ze longontsteking krijgen omdat ze iedere dag, ook in weer en wind, mee naar buiten worden genomen, dan valt dat onder kindermishandeling. Daar moeten we in Nederland strenger tegen optreden.’

Amsterdamse wethouder

De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman hoopt dat er meer wettelijke mogelijkheden komen om dit soort overtredingen te voorkomen. Moorman: ‘De belastingdienst had 51 toeslagen toegekend aan het kinderdagverblijf, terwijl er maar twaalf plekken zijn. Als je die informatie goed met elkaar deelt, weet je dat er iets grondig mis is. We zouden willen dat je dat in de toekomst eerder inzichtelijk hebt.’ Volgens de betrokken officier van justitie zijn er onvoldoende aanwijzingen om kindermishandeling te kunnen vaststellen. Het hof zal deze week besluiten over de artikel 12-procedure, meldt Hart van Nederland.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. zo een lezing kan een verrijking zijn, helaas houden ze er geen rekening mee dat een dagverblijf gemiddeld tot 18:30 open is! Maar we wachten af en wie weet komen er nog meer van dit soort lezingen en dan op een tijdstip dat je niet je dagverblijf er voor moet sluiten!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.