Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Boetes voor overtreders werken beter dan waarschuwen’

De handhavingsinterventies die de gemeente inzet in de kinderopvang werken. Dat blijkt uit onderzoek dat minister Asscher heeft laten doen. Wanneer de gemeente ingrijpt, vermindert het gemiddeld aantal overtredingen per locatie. Ook worden fouten hersteld en verbetert het gedrag van de overtreder.
‘Boetes voor overtreders werken beter dan waarschuwen’
Foto: Stock.xchng

De minister liet onderzoek doen, omdat uit de rapportage van de Inspectie wel duidelijk wordt welke instrumenten er worden ingezet, maar niet precies welke interventies effectief zijn. Uit het onderzoek blijkt, dat intensieve aanpak meer effectief is. Lik-op-stukbeleid met boetes, of een voornemen tot een last onder dwangsom werkt beter dan alleen waarschuwen en overreden.

Snel

Ook is het beter wanneer gemeenten snel optreden. Kinderopvanglocaties waar maximaal twee weken zit tussen het moment van de inspectie door de GGD en een handhavingsinterventie door de gemeente, blijken een jaar later de wet beter na te leven dan locaties waar meer dan twee weken tijd zat tussen inspecteren en handhaven.

Inspectierapport

Omdat in een aantal gemeenten de GGD’s naast toezichtstaken ook handhavingstaken voor hun rekening nemen, zien de onderzoekers dat overtreders vaak al voor het opleveren van het definitieve inspectierapport hun organisatie hebben verbeterd.

Bespreken

Asscher wil de uitkomsten van het onderzoek ‘Effectiviteit van de handhaving in de kinderopvang’ gaan bespreken met de VNG, de GGD’s en de Inspectie van het Onderwijs. De intensiteit en de snelheid van de handhaving en het clusteren van de toezicht- en handhavingstaken bij GGD’s zullen daarbij aan de orde komen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.