Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Boete als peuter niet naar voorschool gaat’

Boete

Ouders die hun peuter met een taalachterstand niet naar de voorschool brengen, moeten een boete kunnen krijgen. Dat vindt de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher (educatie, PvdA). Hij wil met het Rijk gaan overleggen over de ruimte voor een experiment hiermee.

Taalachterstand niet in te halen
Asscher schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat rond de 6000 van de 13.000 Amsterdamse peuters een risico lopen met een achterstand op de basisschool te komen. Op de voorschool kunnen kinderen vanaf 2,5 jaar hun woordenschat verder ontwikkelen, maar ze gaan daar lang niet allemaal naartoe. ‘Onderzoekers zijn het erover eens dat eenmaal opgelopen achterstand in latere jaren bijna niet meer in te halen is. Ook niet met goed onderwijs’, schrijft Asscher. ‘De uitdaging is dus om achterstanden op jonge leeftijd aan te pakken.’

De laatste generatie
Het voorstel voor een boete is onderdeel van een plan om de taalachterstand bij Amsterdamse kinderen weg te werken. De PvdA’er wil dat de peuters van nu ‘de laatste generatie’ vormen met zo’n achterstand.

Bron: ANP
Foto: ANP

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Voorschoolse voorzieningen zijn voor kinderen met een VVE indicatie goed te betalen. Voor 4 dagdelen per week en nog geen €10 is er geen financiele drempel meer. De vraag is wel welk belang ouders hechten aan de voorziening. Die wordt door veel ouders op deze jonge leeftijd nog niet gezien. Een boete vind ik te ver gaan.

  3. Ouders, meestal van allochtone afkomst, brengen hun king niet of te laat naar bijvoorbeeld een peuterspeelzaal.Het kind is meestal al ruim 3 jaar. Leidsters kunnen in zo’n korte tijd de achterstand, die er dan al is, niet wegwerken.Grote drempel zijn de kosten, het zou goed zijn als het onder het reguliere onderwijs gebracht werd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.