Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Boekstart in de Kinderopvang redelijk in trek

Ruim 60 procent van de bibliotheken biedt het programma ‘Boekstart in de kinderopvang’ aan. Er wordt voornamelijk samengewerkt met kinderdagverblijven, maar ook met peuterspeelzalen en integrale kindcentra. Ook de Nationale Voorleesdagen zijn erg populair bij bibliotheken.
Boekstart kinderopvang.jpg
Het algemene programma Boekstart voor Baby’s wordt door vrijwel alle bibliotheken in Nederland (98 procent) aangeboden. 61 procent van de bibliotheken biedt daarnaast Boekstart in de Kinderopvang aan. - Foto: Fotolia

De koninklijke Bibliotheek deed onderzoek onder 81 procent van alle bibliotheken van Nederland. Er is sinds kort een stimuleringssubsidie beschikbaar om meer aandacht te geven aan voorlezen aan baby’s en jonge kinderen. Dat geld wordt onder andere besteed aan het programma ‘Boekstart in de kinderopvang’. Daarin worden pedagogisch medewerkers geschoold in voorlezen,  kan de boekencollectie voor deze doelgroep uit worden gebreid en kan een aantrekkelijke leeshoek voor kleine kinderen worden gecreëerd.

Boekstart voor Baby’s

Het algemene programma Boekstart voor Baby’s wordt door vrijwel alle bibliotheken in Nederland (98 procent) aangeboden. 61 procent van de bibliotheken biedt daarnaast Boekstart in de Kinderopvang aan.  Het laatste programma kost een bibliotheek gemiddeld zo’n negen uur werk per week. Dat wordt onder andere gebruikt om activiteiten te organiseren, ouders voor te lichten, de babyhoek in te richten en netjes te houden en de boekjes te wassen.

Samenwerking kinderdagverblijf

Meestal vinden activiteiten in het programma plaats op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen en in mindere mate bij bso’s en gastouders. Als het gaat om samenwerking, dan wordt er in een kwart van de gevallen samengewerkt met integrale kindcentra.

Financiering

Hoewel er subsidie beschikbaar is voor he project Boekstart in de kinderopvang, komt het in bijan de helft van de gevallen voor dat de bibliotheek, de gemeente en soms ook de kinderopvang financieel bijdraagt aan activiteiten binnen het project.

Nationale Voorleesdagen

Andere resultaten uit dit onderzoek: het algemene programma Boekstart voor Baby’s is erg populair in bibliotheken. Ouders van pasgeboren baby’s krijgen via de gemeente, het consultatiebureau, de bibliotheek en soms ook de kinderopvang informatie over dit project toegestuurd. Ook in dit project is de kinderopvang een veel gekozen samenwerkingspartner. Wat ook opvalt is de enorme populariteit van de Nationale Voorleesdagen. Bijna alle bibliotheken in Nederland (98 procent) doen eraan mee.

Voorlezen stimuleert bij alle baby’s vanaf acht maanden de taalontwikkeling maar temperamentvolle baby’s zijn er verreweg het meest bij gebaat. Dat blijkt uit een proefschrift. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.