Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

BMK wil van kinderopvang basisvoorziening maken

Marianne Velsink
Een dag na de presentatie van de nieuwe Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) zijn er meer details bekend over de initiatiefnemers, de doelstellingen van de vereniging en het bestuur. Oud-politica voor GroenLinks Kathalijne Buitenweg is benoemd als voorzitter.
1. Maatschappelijke kinderopvang.jpg
'De kinderopvang van de toekomst zet de ontwikkeling van kinderen centraal en is toegankelijk voor alle kinderen

De nieuwe branchevereniging spreekt sterk de wens uit om van kinderopvang een basisvoorziening te maken die voor alle kinderen van 0-12 jaar toegankelijk en wettelijk verankerd is. Het stelsel moet wat de oprichters van BMK betreft draaien om kwaliteit en niet om geld. Dat betekent dat kinderopvangorganisaties hun rendementen moeten investeren in duurzame kwaliteit en innovatie van de kinderopvang en niet moeten weg laten vloeien naar private partijen.

Bestuur BMK

De initiatiefnemers van BMK, Stichting Bink, Stichting Kinderopvang Amersfoort, de Kinderopvanggroep B.V. en Kober,  zijn vertegenwoordigd in het bestuur. Pauline Schellart (Kober) en Geert de Wit (Kinderopvanggroep) zijn vice-voorzitters. Het bestuur is verder nog aangevuld met Annegreet van Dijk (SKA Amersfoort), Helga Fidder (Kinderopvang OOK), Karen Strengers (Dak kindercentra), Ruth de Waal (SKBNM) en Monique Wittebol (Bink Kinderopvang).

Voorwaarden lidmaatschap

Tijdens de startbijeenkomst woensdag 20 april waren belangstellenden, leden en potentiële leden aanwezig. Organisaties die zich willen aansluiten bij BMK moeten voldoen aan de kwaliteitseisen uit de statuten. Dat houdt onder andere in dat ze een aantoonbaar maatschappelijk beleid uitvoeren, dat de opbrengsten van de onderneming zoveel mogelijk direct ten goede komen van de kwaliteit, dat er toezicht is op het bestuur en het beleid en dat de Governance Code Kinderopvang toe wordt gepast.

Arbeidsmarktinstrument

‘De tijd is rijp om het stelsel van kinderopvang aan te passen’, aldus voorzitter Kathalijne Buitenweg. ‘Kinderopvang wordt nog teveel als een arbeidsmarktinstrument gezien. Maar het wordt steeds duidelijker dat kinderopvang een belangrijke maatschappelijke rol heeft te vervullen. De kinderopvang van de toekomst zet de ontwikkeling van kinderen centraal en is toegankelijk voor alle kinderen, ongeacht opleidingsniveau, werk of portemonnee van de ouders. Zo krijgen kinderen gelijke kansen en kunnen ze samen opgroeien. Om dat voor elkaar te krijgen moet het stelsel van wet-en regelgeving rond kinderopvang op de schop.  Daarover ga ik namens de BMK de komende tijd graag het gesprek aan.’

Lees meer over BMK op maatschappelijkekinderopvang.nl >>

Dinsdag werd voor het eerst bekendgemaakt dat er naast de Brancheorganisatie nóg een branchevereniging komt voor de kinderopvangbranche. In een brochure vertelden de (toen nog onbekende) initiatiefnemers over de plannen. Lees meer

4 REACTIES

  1. Beste Stefanie en Inge,
    Bij BMK is ruimte voor zowel grote als kleine kinderopvangorganisaties. Onder de initiatiefnemers bevinden zich ook kleine en grote kinderopvangorganisaties. Het gaat ons om een andere visie op de toekomst van de kinderopvang. We willen dat kinderopvang een basisvoorziening wordt voor alle kinderen en dat die opvang van goede kwaliteit is. Kinderopvang die wordt georganiseerd vanuit een maatschappelijke opdracht, waarbij rendementen behouden blijven voor de organisatie en/of aangewend worden voor duurzame kwaliteit en innovatie van de kinderopvang.
    Dat kan ook heel goed als kleine organisatie. Ook het regelen van onafhankelijk toezicht, valt prima te organiseren door kleine organisaties. Dat lichten we graag nader toe. Als je meer wilt weten, mail dan naar: info@maatschappelijkekinderopvang.nl
    Hartelijke groet,
    Pauline

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.