Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BMK en BK: ‘Houd contact met kwetsbare gezinnen’

In de noodopvang moet ook plek zijn voor kinderen uit kwetsbare gezinnen. Maar hoe doe je dat? De BMK en de BK bieden praktische handvatten.
iStock

Wekelijks voert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een peiling uit om een beeld te krijgen van de noodopvang. In deze peiling wordt sinds kort ook de noodopvang van kwetsbare kinderen (0-12 jaar) in kaart gebracht.

De BMK en de BK vinden het van belang dat de branche hieraan deelneemt, zodat we beter zicht krijgen op de stand van zaken. ‘Meerdere kinderopvangorganisaties die wij spreken, geven aan dat zij soms eigen gezinnen waar zij zich zorgen over maken niet te pakken krijgen. En meermaals horen wij de enorme betrokkenheid daar doorheen. Pm’ers liggen er echt van wakker als ze geen contact krijgen.’

Toename huiselijk geweld

Van de Kindertelefoon komen berichten over een toename van zorgelijke thuissituaties, zoals huiselijk geweld, incest en ruzie. BMK en BK willen de aandacht vestigen op de leeftijdsgroep 0-4 jaar. ‘Dit is tenslotte de meest kwetsbare groep kinderen. Deze kinderen zijn in alles nog afhankelijk van hun verzorgers: eten, drinken, troost, warmte, veiligheid. Ze zijn fysiek kwetsbaarder als het om huiselijk geweld gaat. Ze kunnen ook letterlijk nog geen kant op, zoals naar de speeltuin toe om het gezin even te ontvluchten. Ze kunnen niet bellen naar de kindertelefoon of om hulp vragen bij een andere volwassene. Vandaar dat er extra ondersteuning en aandacht voor deze leeftijdsgroep dient te zijn.’

Definitie van kwetsbare gezinnen

De definitie van ‘kwetsbare gezinnen’ is breed. Minister van Onderwijs Slob definieert de volgende doelgroepen:

  • Kinderen die in open jeugdzorginstellingen verblijven.
  • Kinderen met psychische klachten of gedragsproblematiek.
  • Kinderen van wie de thuissituatie dermate onveilig is, dat opvang of onderwijs thuis de ontwikkeling ernstig bedreigt.

Augeo Foundation

De Augeo Foundation heeft een goed overzicht op haar site wat wordt bedoeld met kinderen in onveilige thuissituaties. Het bepalen of een kind onder deze definitie valt, kan om maatwerk vragen. Vandaar dat door de VNG wordt aangegeven om afstemming te zoeken met de coördinator noodopvang van de betreffende gemeente. Deze kan bijvoorbeeld de kinderopvangorganisatie in contact brengen met het wijkteam of andere relevante organisaties.

Wat kunnen kinderopvangorganisaties doen?

Noodopvang van kinderen uit kwetsbare gezinnen dient in overleg te gebeuren met de gemeente. In iedere gemeente zou een coördinator aangesteld moeten zijn die regie houdt over de noodopvang. In de onderstaande stappen wordt duidelijk waar de kinderopvang in beeld komt. In sommige gemeenten wordt op onderstaande manier gewerkt. In iedere gemeente wordt wel een eigen invulling gegeven en ook zullen sommige gemeenten verder zijn dan anderen. Ons advies is in ieder geval: onderneem actie! Neem contact op met kwetsbare gezinnen en bekijk samen wat er aan ondersteuning geboden kan worden vanuit de kinderopvang of vanuit het gastouderbureau.

Stap 1: Jeugdzorginstellingen, scholen en kinderdagverblijven inventariseren om welke kwetsbare gezinnen het gaat. Ze maken een selectie van kinderen. Soms wordt dit gedaan onder regie van de gemeente, soms wordt de inventarisatie teruggekoppeld aan de gemeente.

Stap 2: Binnen een aangesteld team (dit kan per gemeente verschillen) van zorgprofessionals/buurtteam of wijkteam wordt de informatie samengebracht en worden de verschillende ondersteunings- en opvangmogelijkheden binnen de gemeente besproken. Gezamenlijk kan worden besloten hoeveel/welke gezinnen worden benaderd en met welk aanbod.

Stap 3: Jeugdzorginstellingen, scholen en kinderdagverblijven nemen zelf contact op met de eigen gezinnen. Ouders dienen vooraf toestemming te geven voor het ontvangen van de noodopvang of andere vormen van ondersteuning.

Stap 4: Aanbod op maat aan de gezinnen. Indien kinderen (vanwege ziekte of andere redenen) niet opgevangen kunnen worden op de kinderopvang, is het van belang om op een andere manier vinger aan de pols te houden. Face timen met zowel ouder als kind, een boekje voorlezen op skype, chatten met een ouder kind of een online activiteit samen doen.

(Stap 5): Indien er geen of nauwelijks contact te krijgen is met de gezinnen of de zorgen groeien, dient er melding te worden gemaakt bij Veilig Thuis. Gebruik de Meldcode Kindermishandeling, Huiselijk Geweld en Grensoverschrijdend gedrag hiervoor. Indien dat nog niet is gedaan binnen het team, download dan op iedere telefoon de app Meldcode kinderopvang.

De invulling van de opvang voor kwetsbare kinderen ná 11 mei zal nog verder ingevuld worden. Daarnaast zal zo snel mogelijk geëvalueerd worden hoe de opvang van kwetsbare kinderen is verlopen in de afgelopen weken en de conclusies die daaruit getrokken worden, kunnen weer worden gebruikt om de zorg en ondersteuning in de toekomst te verbeteren.

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.