Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

BMK, BK en SWN willen tweede aanvraagtermijn subsidie VE-programma’s

Branchepartijen BMK, BK en SWN verzoeken minister Arie Slob (Onderwijs) een tweede aanvraagtermijn in te stellen voor de subsidieregeling Inhaal- en Ondersteuningsprogramma’s Voorschoolse Educatie en deze uit te breiden tot en met de zomervakantie van 2021.
Rawpixel / GettyImages / iStock

De subsidieregeling werd voor afgelopen zomer (2020) ontwikkeld als reparerende maatregel na de bijna drie maanden durende coronasluiting in het voorjaar. Om VE-programma’s in te halen gaf de subsidie VE-aanbieders de mogelijkheid dit te doen in de schoolvakanties. Door kinderen met een VE-indicatie in de schoolvakanties extra ontwikkelingsstimulering te bieden, kon het verder oplopen van achterstanden worden voorkomen. Hiervoor trok OCW 7 miljoen euro uit, waarvan slechts 2 miljoen euro is benut.

Verkeerde timing

Dit bleek, na rondvraag onder leden van de branchepartijen, onder andere veroorzaakt door de timing van de aanvraagtermijn, vlak ná de heropening en vlak vóór de zomervakantie. Organisaties hadden te weinig tijd om te polsen bij ouders of er animo was voor aanvullende VE-programma’s in de vakantie, de subsidieaanvraag in te dienen én de organisaties rond te krijgen.

Positieve reacties

Waar de aanvullende VE-programma’s wel gerealiseerd konden worden, werd positief gereageerd. Ouders waren blij met het aanbod, kinderen hadden het naar hun zin en pedagogisch medewerkers zagen de positieve effecten.

Tweede aanvraagtermijn

Organisaties geven dan ook aan dat zij graag gebruik zouden maken van een tweede aanvraagtermijn, wanneer het in de eerste aanvraagtermijn vanwege praktische obstakels niet is gelukt de subsidie aan te vragen.

Optimale ontwikkelingskans

Wel verzoeken de branchepartijen aan minister Slob de subsidiebepaling dat er minimaal 5 peuters moeten deelnemen, te laten vervallen. ‘We willen alle kinderen optimale kansen bieden. Extra aanbod is niet alleen van groot belang voor de kinderen in de basisschool-leeftijd, maar ook voor de peuters met een doelgroep-indicatie. Het biedt een compensatie voor de discontinuïteit in het gebruik van de VE als gevolg van COVID-19.’

Bekijk de brief van de BMK, BK en SWN aan minister Slob >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.