Zomerblog Jolanda Rikers – Weerbaarheid

Ik las vandaag een artikel over de lage weerbaarheid van kinderen en dat dit deels wordt veroorzaakt door het mijden van risico’s in de kinderopvang. Met het laatste ben ik het eens.

We laten ons teveel beteugelen door de regeltjes en doordat wij deze grenzen niet durven te verkennen (handhaving GGD) zullen deze regeltjes niet veranderen.

Betutteling

Met het eerste deel van de stelling ben ik het minder eens. Immers de meeste kinderen komen slechts twee tot vier dagdelen naar de kinderopvang. De rest van de werkweek worden de prinsjes en prinsesjes betutteld door hun oma’s en opa’s. Ook ouders zijn tijdens hun oppasdagen bezorgd dat er iets met hun kroost gebeurd.

Pleiten

Tja, vroeger was dit anders… Grotere gezinnen en kinderen die meer buiten spelen… Ik zou dan ook ervoor willen pleiten dat kinderen meer dagdelen naar de opvang komen zodat in ieder geval de sociale weerbaarheid (in groepen spelen) wordt ontwikkeld.


Ik vind dan ook dat we serieus moeten gaan kijken hoe we in Nederland integraal van de schoolvakanties kunnen afkomen. Want we hoeven al  een eeuwigheid niet meer het hooi binnen te halen. Door die schoolvakantiestructuur hebben we tussentijds wel veel te veel hooi op onze vork. Dat moet toch anders kunnen. Lees de vorige blog van Jolanda


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.