Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Jolanda Rikers – Niet plannen, maar aanpassen

Afgelopen week nam ik deel aan de jaarlijkse terugkomdag Management Control van de Universiteit Maastricht. Ik verheug me altijd op deze bijeenkomst, waar vooral Register Accountants voor hun PE-punten aan deelnemen. Dat is overigens niet de reden waarom ik erheen ga. Nee, het zijn vooral de inspirerende woorden van professor Tjeu Blommaert die mij telkens weer doen besluiten om deel te nemen.
Jolanda Rikers
'De snelheid van technologische ontwikkelingen zal blijven toenemen

Deze keer was het thema Management in Singularity.  Singularity is het tijdstip in de geschiedenis waarop de mens niet langer nodig is om computers en robots te programmeren en te verbeteren. Dit doen ze gewoon zelf. Wij mensen begrijpen niet eens meer hoe het werkt, we weten alleen nog dát het werkt.

Dit unieke punt in de tijd is voorzien in 2035. En het gaat zeker gebeuren, of we het nou willen of niet. Om onszelf goed voor te bereiden is volgens Blommaert een andere manier van denken noodzakelijk: het lineaire denken moet worden ingewisseld voor het exponentiële disruptieve denken. Dit betekent onder meer het einde van Deming’s Plan Do Check Act-cyclus, het fundament van kwaliteitsdenken. Er is geen plan, maar enkel aanpassingsvermogen van de organisatie aan elke mogelijke situatie. Of die nou goed of slecht is.

Oei, dat is even slikken voor iemand als ik, die planmatig werken altijd hoog in het vaandel heeft staan. Wat moeten we dan wel doen? Kleine tijdelijke teams laten experimenteren en innoveren op basis van veranderende behoeften en nieuwe beschikbare technologie.

‘Door de snel veranderende omgeving is er niet altijd tijd voor controle. Je zult in goed vertrouwen moeten loslaten.’

Blommaert introduceert hiervoor het CRTA-model. In dit model staan de missie en visie van de organisatie centraal, net als bij de PDCA-cyclus, maar ze zijn gebaseerd op het ‘waarom’ van de organisatie. (Lees ook Start with why van Simon Sinek.) Stap een is dus om achter die ‘waarom’ te komen, wat al een hele kluif is.

Vervolgens wordt ‘Plan’ vervangen door ‘Connect’: Elke organisatie moet verbonden zijn met relevante ecosystemen en wetenschappelijke partners (bv. universiteiten), om tijdig technologische ontwikkelingen, trends en potentiële disrupties te signaleren. Dit is een continu proces, dus een vooraf opgestelde planning voldoet niet meer.

Het lineaire ‘Do’ wordt vervangen door ‘Respond’. De snelheid van technologische ontwikkelingen zal blijven toenemen, en daar moeten organisaties constant op reageren. Aanpassen en veranderen wordt het nieuwe normaal.

‘Check’ verandert in ‘Trust’, want door de snel veranderende omgeving is er niet altijd tijd voor controle. Je zult moeten loslaten en dat kan alleen in goed vertrouwen. Dit betekent overigens geen blind vertrouwen, want je monitort natuurlijk wel de resultaten.

‘Act’ wordt tot slot ‘Accelerate’, oftewel ‘versnellen’. Tijdig ingrijpen wanneer het nodig is, is essentieel. En dat betekent snel reageren op onvoorspelbare ontwikkelingen. Je kunt je daarvoor niet baseren op ervaringen uit het verleden, maar moet gewoon al doende leren en groeien.

Afgelopen weekend heb ik het boek van Blommaert (en anderen) in één ruk uitgelezen. En ik denk dat we ook in de kinderopvang iets met deze kennis kunnen. Wat? Daar ga ik vanaf nu een klein team voor op pad sturen, dat ook een ‘connection’ gaat maken met externe partijen. Ik hoop dat ik al op korte termijn de eerste resultaten kan terugkoppelen. We moeten immers snel handelen.

In haar vorige weblog schreef Jolanda over het bezoek van Sander Dekker aan de Gezonde Basisschool voor de Toekomst. Ze benadrukte de rol van de kinderopvang in dit project. Lees haar blog hier

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.