Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog – De frustratie van een vader

Als vader van drie prachtige dochters, Florentine (7), Valerie (9) en Frederique (11) had ik overal op gerekend. De eindeloze luierstroom, het drama van doorkomende tandjes, nachten doorwaken met een troosteloos huilende dochter op mijn vermoeide arm. Het meeste daarvan is uitgekomen en nee, het went niet.
Peter-van-Zijl-EPI.jpg

Wat ik niet verwachtte, was hoe veel professionals zich met mijn kinderen zouden gaan bezighouden. En de communicatiestroom, zeg maar gerust communicatielawine, die dat met zich meebrengt. Mijn jonge dochters hebben een indrukwekkend netwerk om zich heen. School, bso, logopedist, orthodontist, pianoles, dansles, zwemles, zelfverdediging en dan nog het hele sociale circuit.

Snippers informatie

Een leger aan professionals, die allemaal het beste voor hebben met mijn meiden en mij bestoken met e-mail, papieren post, telefoontjes, voicemails en app-berichten. Een bso-nieuwsbrief, een schoolagenda met studiedagen, jaarfeesten en klassenpresentaties, examens zelfverdediging, huiswerk van pianoles, dansoptredens, de Facebookpagina’s van alle verenigingen, e-mail van klassenouders en drie Whatsappgroepen van ouders voor allerlei gezellige dingen. Het regent de hele dag vanuit alle hoeken snippers informatie. Om horendol van te worden.

Quebble

Uit die frustratie is Quebble.com geboren. Ik ben niet voor niets ICT’er: ik besloot een veilige plek te creëren, makkelijk op je smartphone bereikbaar, waar alle professionals samenkomen. Waar ik als ouder kan inloggen om een schoolrapport of een observatie van de kinderopvang te lezen, een ruildag bso te regelen en de foto’s van de dansles te bekijken. Als mijn jongste ’s avonds afgeknoedeld op de bank tegen me aan hangt, hoef ik niet meer te vragen ‘was het leuk vandaag op school, wat heb je allemaal gedaan’, want ik ben al op de hoogte. Quebble is een platform waarop ik zelf een gesprek kan beginnen met de orthodontist en de logopedist over de beste aanpak van Frederique’s kaak. Zo kan ik samen met al die professionals de ontwikkeling van mijn kinderen volgen.

Betrokken

Als bso-klant, maar ook als ondernemer in de kinderopvang, merk ik dat kinderopvangorganisaties zich net zo betrokken voelen bij het welzijn van mijn dochters als ik. Zowel pedagogisch medewerkers als managers, maar ook alle andere opvoeders, willen dat mijn kinderen zich optimaal ontwikkelen. Dat is een goed gevoel, maar de communicatiestructuur ontbreekt nog. We praten onderling niet met elkaar. Daarover wil ik met u de dialoog aangaan, als vakgenoot, maar vooral ook als vader. Hoe kunnen we een communicatiestructuur bieden, waarbij alle betrokkenen van elkaar leren en ouders en professionals een beter beeld krijgen van de ontwikkeling van het kind? Onderzoek bewijst immers hoe goed het voor een kind is als we allemaal met elkaar praten. En dat is waar het om draait: het belang van het kind.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.