Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opinie – Opvoeden in de 21ste eeuw

Het was vorige week een bijzondere week als het gaat om opvoeden in de 21ste eeuw. Gitty Feddema, sociaal pedagoog, roept ouders (en de politiek) op om weer thuis te blijven tot de kinderen 3 jaar zijn.
Opinie-PetraJanssen.jpg
Petra Janssen is pedagoog bij expertisecentrum RIJKT en reageert op de uitspraken over kinderopvang van Gitty Feddema.

“Het gebrek aan ouderlijke aandacht kan kinderen kweken die permanent negatieve aandacht vragen of kinderen die fundamenteel onzeker in het leven staan”. Feddema pleit voor kinderopvangvrije jaren.

Ik was deze week op bezoek bij een kinderdagverblijf en zag hoe een peuter van 3 jaar een baby van 10 maanden even zachtjes aanraakte en hoe ze elkaar in de ogen keken. Ze kwamen samen tot rust en er was verbondenheid. Ik zag ook een peuter van 3,5 jaar gedurende lange tijd met opperste betrokkenheid de planten verzorgen met de plantenspuit.
En ik zag alle kinderen rond 12.00 uur zelf de tafel dekken, een broodje smeren, gezellig samen eten en natuurlijk alles weer opruimen.

‘We zouden een dansje moeten doen om te vieren dat pedagogiek weer centraal komt te staan’

En bovenal was er gedurende mijn gehele bezoek geen enkele keer een negatieve correctie. Er was harmonie, samenwerking, aandacht en tijd voor elk kind en voor elkaar. Het lokaal bood volop uitdaging, ruimte, experimenten, ruimte voor zelfredzaamheid, zelfstandigheid, zelfsturing en zelfvertrouwen door te mogen doen en ervaren.

Er is in de sector kinderopvang, net als in het basisonderwijs, zeker ruimte voor verdere ontwikkeling. En bij medewerkers is er veel belangstelling voor verdere verdieping van hun dagelijks handelen en voor pedagogische inspiratie. In de afgelopen tijd is er juist weer ruimte voor pedagogiek. We zouden een dansje moeten doen om te vieren dat pedagogiek weer centraal komt te staan. In het belang van het kind, de ouder, de professional en de wereld om ons heen.

It takes a village to raise a child. In de 21ste eeuw (maar eigenlijk door alle eeuwen heen) kunnen we met elkaar vanuit pedagogisch perspectief in dialoog gaan over de begeleiding van elk kind als burger van de toekomst.

Samen op weg naar een betere wereld. Zowel thuis als in de kinderopvang en op school!

Petra Janssen is pedagoog bij expertisecentrum RIJKT, verbonden aan Kinderopvangorganisatie de Korein Groep. Zij reageert hiermee op de uitlatingen van pedagoog Gitty Feddema over kinderopvang. Lees hier wat zij zei.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.