Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Monika Katinger – Pilot Basistraining VVE

Monika Katinger - Pilot Basistraining VVE

 

Sinds oktober vorig jaar volg ik de Basistrainig VVE. Het is een pilot, door de gemeente Amsterdam aangeboden aan een paar kinderopvangorganisaties en aan peuterspeelzalen en voorscholen.

Aan de hand van een paar thema’s worden wij door middel van een uitleg, video’s en  opdrachten ‘ingewijd’ in de manier van werken op de locaties waar het VVE programma wordt aangeboden. De trainer komt ook naar de locaties van de cursisten om de voortgang te bespreken en de cursisten te observeren tijdens hun interacties met kinderen.


‘Er zitten mijn inziens steeds meer hbo-ers in de kinderopvang. Hun capaciteiten zouden meer benut moeten worden’

Verkennen, verbinden en verdiepen zijn de toverwoorden. Het doet me goed om te constateren dat de manier van werken op mijn locatie en in mijn groep veel weg heeft van de manier van werken volgens VVE. Behalve, natuurlijk, speciale aandacht voor de omgang met de ouders die de Nederlandse taal niet machtig zijn, of die een extra zetje nodig hebben om leuke een leerzame activiteiten met hun kind te ondernemen. Wat ook typerend is voor VVE is een bewust gebruik van een bepaalde structuur bij het aanbieden van de activiteiten.

Voor mij persoonlijk – net klaar met de opleiding hbo pedagogiek – is er niet veel nieuws onder de zon, om eerlijk te zijn. Tijdens mijn studie heb ik o.a. verschillende gesprekken met ouders moeten opnemen, interactie tussen een ouder en kind en tussen de kinderen onderling moeten analyseren.

De manier van het benaderen van kinderen en van het aanbieden van de verschillende activiteiten volgens VVE heeft bovendien zeker ook de raakvlakken met het beleid van TintelTuin: positief benaderen, van het kind uitgaan, aansluiten bij de wereld van het kind, bij een activiteit naar de verdieping zoeken.

Er zitten mijn inziens steeds meer hbo-ers in de kinderopvang. Hun capaciteiten zouden meer benut moeten worden. Een hbo-er hoeft echt niet een tweejarig programma VVE te volgen, die kan het zo oppakken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.