Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Monika Katinger – Het vrolijke egelorkest

Paaseitjes hebben we gelukkig wel gevonden en al lang opgegeten, versieringen netjes in de kast opgeborgen. Vanaf deze week is het thema muziek centraal in ons kinderdagverblijf. Dat kun je na binnenkomst meteen zien. Op een tafeltje voor het kantoor van onze hoofd Kate liggen – uitnodigend om ze te pakken – verschillende muziekinstrumenten. Kate is tijdelijk verstopt achter grote zwarte vellen  waarop je de muziekinstrumenten nogmaals kunt zien, deze keer in de papieren vorm, geverfd door de kinderen.

De oranje groep (betekent niet automatisch koningsgezind, hoor), met de leidsters Yvonne, Brigitte en Mirella, heeft een paar leuke, groepsoverstijgende activiteiten bedacht die de aanstaande paar weken uitgevoerd zullen worden. In elke groep verschijnen langzamerhand allerlei tekenen die associaties met het thema muziek oproepen – b.v.  verdwaalde noten op de muur.

De optocht van alle kinderen met muziekinstrumenten door de tuin heb ik op maandag gemist (mijn vrije dag), maar op dinsdag heb ik een “ouderwets” leuke, lieve, fijne activiteit meegemaakt. De “groters” van alle groepen hebben zich prinsheerlijk op de zachte kussens op de grond geïnstalleerd en Brigitte heeft op een levendige manier het boek “Het vrolijke egelorkest” voorgelezen. Wat een natuurtalent, onze Brigitte! Een lieve, warme uitstraling helpt altijd, maar zo iets simpels als een boek voorlezen kan toch niet iedereen even goed en even leuk. Vind ik. De assistentie van Yvonne, die op een professionele manier het trommeltje bespeelde heeft natuurlijk ook geholpen.

De kinderen genoten en volgden goed het verhaal. Hennie van de blauwe groep heeft samen met mij afwisselend  voor het enige aanwezige baby’tje gezorgd. Gewoonlijk zou het kleintje op dit tijdstip slapen, maar ze had op een of andere manier door dat er een activiteit zou komen die ze niet mag missen!

Toen het boek uitgelezen was, kon iedereen een instrument pakken en hebben we samen een orkestje gemaakt en samen nog een paar liedjes gezongen. Tamboerijn, sambaballen, allerlei belletjes, trommeltjes, ja, zelfs de castagnetten lieten samen een uniek muziekstuk horen. De gezichtjes van de kinderen straalden, ze deden enthousiast mee. En tot mijn verbazing schrok de kleinste van ons allemaal helemaal niet van al die minder of meer harmonieuze geluiden…ze leek ook te genieten!

Goedgehumeurd, vrolijk en  opgewekt gingen we allemaal weer terug naar onze groepen. De toon van de dag was gezet. En het is zo belangrijk om de juiste toon te treffen!

Voor mij bewees deze ochtend dat het helemaal niet zo ingewikkeld en gecompliceerd hoeft te gaan wat het bedenken en uitvoeren van activiteiten betreft. Wel is de samenstelling van kinderen, het tijdstip en het humeur van alle aanwezigen van belang. Ons humeur was goed die ochtend is daarna allen maar beter geworden! En de foto’s die de stagiaire heeft gemaakt werden nog  dezelfde dag uitgeprint en op een leuke manier gepresenteerd aan de ouders.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.