Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Marianne van Hall – Wie zoet is, krijgt lekkers…?

Wat lees ik nu? “Peuters drinken vooral zoete drankjes en vrijwel geen water, terwijl ouders, verzorgers en professionals in de kinderopvang wel aangeven het drinken van water belangrijk te vinden. Daarom wil Paul Rosenmöller van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) realiseren dat alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen binnen een half jaar volledig overstappen op water in plaats van zoete dranken.” Hoera! SKL Kinderopvang krijgt een medestander!
Marianne van Hall - Wie zoet is

Begin 2012 introduceerde SKL Kinderopvang in Leeuwarden een nieuw voedingsbeleid. Kern van dit beleid is: we bieden alleen wat goed en gezond is voor kinderen! Wanneer je praat over gezonde voeding dan krijg je vaak de reactie “Ach, één zo’n koekje / snoepje / glaasje fris / ijsje / pannenkoek, dat kan toch geen kwaad?” Wij hebben de vraag omgedraaid: Waarom zouden wij iets bieden aan kinderen dat niet goed voor hen is? Klinkt logisch. Toch zorgde onze nieuwe aanpak voor weerstand van ouders.

Daarom krijgen de kinderen op alle locaties bruin brood, fruit en verse groenten, krijgen ze geen zoetigheid en drinken water in plaats van zoete limonades. Is het een bezuiniging? Zeker niet! Al die verse en verantwoorde producten zijn juist duurder. Nee, we bieden het omdat we het belangrijk vinden! Maar we hebben heel wat uit te leggen.


‘Ach, één zo’n … dat kan toch geen kwaad?’

Iedereen wil graag het beste voor zijn of haar kind en wij willen dat als professionals natuurlijk ook. Wij willen kwaliteit bieden aan kinderen! Toch lijkt het kwartje nog niet bij iedereen te vallen hoeveel schade we aanrichten met teveel suiker, teveel vet en teveel zout in de voeding. Kinderen lijden massaal aan overgewicht, hebben al gaatjes in hun melkgebit en lopen grote risico’s op nierziektes, maar ach, wij verwennen ze zo graag… wat is daar nu mis mee? Misschien als we het filmpje van het Voedingscentrum bekijken en zien wat een 3-jarige op een gewone werkdag allemaal aan extraatjes binnen krijgt dat onze ogen open gaan?

Ik steun de oproep van Paul Rosenmöller van harte. Maar op basis van onze ervaringen, weet ik, dat we nog een lange weg te gaan hebben. Hopelijk kunnen we de schade aan de gezondheid van onze kinderen intussen beperkt houden!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.