Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jolanda Rikers – Spiritueel Leuven

Vorige week ben ik gestart met de Avicenna opleiding Visie en Leiderschap. Naast het regelmatig, om de vier jaar, wisselen van een baan, vind ik het ook belangrijk om mijn geest regelmatig te verrijken. Het programma van Avicenna sprak mij zeer aan, omdat zij vooral insteken op een spirituele ontwikkeling van je leiderschap.

De eerste drie dagen vonden dan ook plaats in spiritueel Leuven, waar we (18 directeuren vanuit diverse sectoren) getrakteerd werden op allerlei professoren van de Universiteit van Leuven en Brussel. Vanuit een sterk filosofische benadering werden we uitgedaagd te kijken naar onze leiderschapsstijl. Heel boeiend, maar ook verfrissend; zo had ik er nog niet naar gekeken.

Echter, het meest geïnspireerd werd ik door Luc Versteylen. Deze Jezuïetpriester van 80 jaar leeft samen met andere priesters in een brouwerij in België en is trekker van de groene beweging (dit is geen milieubeweging).‘Is het niet beter “ons groen” te verdedigen via de traditionele partijen? Er zijn linkse groenen en rechtste groenen. Als je te links bent verlies je rechtse kiezers en omgekeerd? Daarom zijn wij “zienderogen averechts”. Sinds ons ontstaan in 1977 hebben nagenoeg alle klassieke partijen onze toen nog opzienbarende thema’s klakkeloos overgenomen. Onze roeping van groene is nu bezig te zijn met het milieuprobleem waar nu nog niemand mee bezig is: dat van de menselijke eenzaamheid’, aldus Luc Versteylen.

Op 13 april jl. heeft hij de twee ministers-presidenten van België bijeen gebracht om in Riemst een boom te planten die afkomstig is uit het Witte Kinderbos. Een tiental jaar geleden werd een eerste Witte Kinderbos aangelegd op de middenberm van de E19 tussen Vilvoorde en Mechelen als herinnering aan de verdwenen kinderen.

Een deel van dat bos moet binnenkort verdwijnen voor een nieuwe spoorverbinding tussen de luchthaven van Zaventem en Mechelen. Voor elke boom die verdwijnt, zal er een nieuwe geplant worden langs het Albertkanaal, zodat een grote Witte Kinderdreef ontstaat van Luik tot Antwerpen. “Door langs het Albertkanaal Antwerpen en Luik te verbinden, wil deze dreef aantonen dat bezorgdheid om kinderlevens geen taalgrenzen kent”, stelt Versteylen in een persbericht.

Deze priester heeft ook zijn eigen weblog op www.lieverleven.be. Ook maakt hij regelmatig geestige cartoons onder de naam Kartouch. Het meest opmerkelijk vond ik zijn oprechte interesse in de ander. In gesprek met hem kreeg ik het idee dat hij ondanks zijn hoge leeftijd, hij nog steeds open stond voor andere ideeën. Wat een fantastisch mens!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.