Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jolanda Rikers – Slapeloze nachten van Franse jeugd

De afgelopen weken heb ik prachtig gevaren in de Franse Ardennen. Je waant je honderd jaar terug in de tijd. Een oase van rust, totdat de Franse tieners op het toneel kwamen; MP3-spelers of autoradio zo hard met bonkende muziek dat iedereen ervan mee kon ‘genieten’. Hangend op een bankje bij de kade ledigden ze meestal in een groep van ongeveer 5 jongens een aantal kratten bier. De lege bierflesjes vlogen in de nachtelijke uren richting de aangemeerde bootjes.

Een nacht presteerde een groepje het zover dat zij van enkele boten de touwen losmaakten. Op een stromende Maas van 5 km per uur, is dat niet ongevaarlijk. Gelukkig werden deze mensen op tijd wakker. Op het moment dat je de jongeren aansprak keerden zij zich tegen je. De plaatselijke Gendarme was bekend met betrokken jongeren, maar kon er niks tegen doen.

Of deze kinderen inde kinderopvang waren geweest? Ik denk van niet. Betrokken ouders misten hun kroost in ieder geval niet tot vijf uur ’s ochtends. Ik werd er al met al niet vrolijk van. In Nederland heb ik dit nog niet eerder meegemaakt. Doet onze jeugd het dan toch beter? In ieder geval wordt mijn vakantiebestemming 2009 weer het veilige Hollandse water.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.