Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jolanda Rikers – Muur tussen Kerkrade en Herzogenrath valt ook

Onze organisatie werkt al bijna twee jaar samen met een aantal Kindergärten in Herzogenrath. Ondanks dat de opvang in Duitsland erg verschilt met de opvang in Nederland, vinden medewerkers van beide organisaties het altijd weer opnieuw een uitdaging als de uitwisseling plaats vindt.

De afgelopen twee jaren stond het kennismaken met elkaar en elkaars taal centraal. De Duitse medewerkers praten Duits bij Kinderopvang Kerkrade en de medewerkers van Kinder Opvang Kerkrade praten Nederlands in Herzogenrath, zodat kinderen en pedagogisch medewerkers woordjes in de andere taal leren. Recentelijk heeft weer een uitwisseling van een week plaats gevonden. De opdracht die ze meekregen was het uitwisselen van kennis en leren van elkaar met betrekking tot het begeleiden van kinderen met een handicap/bijzonder gedrag. Kinder Opvang Kerkrade heeft onlangs de uitwisseling geëvalueerd met het Jugendambt van Herzogenrath. Uit de evaluatie kwam naar voren dat wij duidelijke observatieformulieren hanteren en korte lijnen hebben naar externe hulpverleners. Herzogenrath wil hier graag van leren. Bij de oosterburen mogen kinderen met kleine klussen meehelpen, zoals: tafeldekken en afruimen, zelf brood smeren, zelf melk inschenken, helpen vegen, zelf materialen pakken en opbergen in open kasten, etc. Het bevorderen van deze zelfstandigheid (persoonlijke competentie) sluit goed aan bij het pedagogisch beleidplan van ons.

In samenspraak met de gemeente Kerkrade wordt gekeken in hoeverre deze zinvolle uitwisseling een structureel karakter kan krijgen. Begin 2010 zal in ieder geval vanuit deze Nederlands-Duitse samenwerking een minisymposium worden georganiseerd op het gebied van zorgwekkend gedrag bij kinderen. Deze constructieve samenwerking slecht ook de ‘doorzichtige’ muur tussen Kerkrade en Herzogenrath.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.