Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Jolanda Rikers – Gezondheidsbonus

De afgelopen jaren was ons ziekteverzuim van 3,5% weer opgekropen naar ruim 5%. De inzet van korting op de eindejaarsuitkering werkt blijkbaar niet.

Met het managementteam hebben we vorig jaar een aanvullende bonus bedacht. Per kwartaal wordt onder de niet-zieke medewerkers een ziekteverzuimbonus van maar liefst €1.000 verloot. De OR was sceptisch, vooral vanwege de hoogte van het bedrag. Maar ze waren ook van mening dat een dergelijke bonus averechts zou werken. Ik heb met hun afgesproken dat we een jaar gaan evalueren en dan bekijken hoe verder.

De eerste bonus heb ik uitgereikt aan iemand van de administratie. Dat leverde natuurlijk wel wat commentaar op bij de achterban…. Afgelopen week heb ik de tweede bonus uitgereikt aan een oproeper uit het werkveld. Die was er superblij mee, omdat ze druk bezig was met de verbouwing van het huis. Ook heb ik n.a.v. een FCB nieuwsbrief http://gezondwerken.apmi.nl/kinderopvang/nieuwsbrief_20_wjk_attenderen_okee_aanspreken_niet.html  de naam van de bonus gewijzigd in gezondheidsbonus. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers een degelijke bonus aangeven als middel ter bevordering van hun vitaliteit.

Helaas heeft het uidelen van de bonus nog geen positief effect gehad op het aantal ziekmeldingen en het verzuimpercentage. Hopelijk komt dit effect nog.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.