Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jolanda Rikers – Feedback Onderzoek Effect Kinderopvang

In opdracht van Kinder Opvang Kerkrade heeft onderzoeksbureau Spark Result onderzocht in hoeverre deelname aan kinderopvang een positief effect heeft op het leervermogen en prestaties van kinderen in Kerkrade. Hiervoor heeft zij de resultaten van testen van het leerlingvolgsysteem van onderwijsstichting Movare gekoppeld aan het databestand van Kinder Opvang Kerkrade. De helft van de onderzochte kinderen had deelgenomen aan een peuterspeelzaal en 12% aan een kinderdagverblijf. Helaas blijkt uit de cijfers dat kinderen die deel hebben genomen aan een voorschoolse voorziening niet significant hoger scoren op de basisschool. Wel scoren kleuters van groep 1 afkomstig uit een peuterspeelzaal of dagverblijf beter op taal en ordenen. Kinder Opvang Kerkrade had verwacht dat kinderen uit een voorschoolse voorziening op meer onderdelen hoger zou scoren. Momenteel analyseert onderwijsbegeleidingsdienst Consent de data. Het kan zijn dat hieruit andere inzichten komen.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat kinderen die hun 8ste maand naar kinderopvang van goede kwaliteit zijn geweest, een voorsprong hebben in hun ontwikkeling. Ze zijn beter in taal, rekenen, leren en het vasthouden van aandacht. Ze vertonen minder probleemgedrag en zijn sociaal sterker. Bij kinderen van wie de moeder laag is opgeleid heeft de kwaliteit van de kinderopvang een sterker positief effect. Helaas komen dergelijke resultaten niet uit ons onderzoek. Positief is in ieder geval wel dat de kinderen uit een voorschoolse voorziening niet slechter scoren dan de andere kinderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.