Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hans Huijsmans – Toezicht, kwaliteit en kosten

Het tij keert

De toekomst voor de gastouderopvang lijkt er iets rooskleuriger uit te zien. De erkenning onder politici neemt toe. En anders dan enkele maanden geleden wil de staatssecretaris nu wel met vertegenwoordigers uit de praktijk praten. Men begint te doorzien dat de kabinetsplannen die voor de zomer bekend gemaakt werden voor 90% van de huidige gastouderopvang het einde zouden betekenen. Waarmee de arbeidsparticipatie van veel ouders én gastouders op losse schroeven zou komen te staan. Die plannen moeten dus van tafel.

 

Maar dat er wel iets moet gebeuren is echter ook duidelijk. De kwaliteit van de gastouderopvang staat ter discussie. En de kosten van de kinderopvang als geheel stellen het kabinet voor problemen. Inmiddels buitelen de plannen voor een stelselherziening van de kinderopvang over elkaar heen. Lees de plannen en oordeel zelf. Ik geef drie ijkpunten mee waar een goed plan een oplossing voor moet bieden: toezicht, kwaliteit en kosten.

Gemeentelijk toezicht functioneert slecht

De kinderopvang in Nederland wordt gecontroleerd door de gemeente. Vanwege de uiteenlopende kennis, kunde en capaciteit in gemeenten is dat niet zonder problemen. Interpretaties van wettelijke regels verschillen en soms is ronduit sprake van willekeur. In de gastouderopvang functioneert het toezicht in ieder geval slecht. Veel gastouderbureaus zijn nog steeds niet geïnspecteerd en als er al controle is dan is die moeilijk sluitend te krijgen. Dit is het eerste probleem waar elk toekomstplan een antwoord op moet bieden.

Kwaliteit kan transparanter

Uit recent onderzoek bleek dat gastouderopvang goed scoort als het gaat om het welbevinden van kinderen. Dat wisten de werkenden in de gastouderopvang natuurlijk al lang. Toch zijn er altijd dingen die beter kunnen. Bij de gastouderopvang zit dat vooral in het inzichtelijk maken van de kwaliteit. Gastouders en gastouderbureaus zijn er in alle soorten en maten. Hoe weet je nu welke goed zijn en welke minder goed? Dat is het tweede probleem wat in een goed plan bij de hoorns gevat wordt.

 

Er lekt teveel geld weg

Op de derde plaats moet elk serieus alternatief plan een deugdelijke financiële paragraaf hebben. Het is te makkelijk om tegen het kabinet te roepen dat er maar gewoon meer geld bij de kinderopvang moet. Er wordt al veel extra geld beschikbaar gesteld en dat is positief. De kinderopvang moet nu ook durven kijken naar ruimte voor besparingen. Dat subsidie beschikbaar wordt gesteld voor opvang op momenten dat ouders niet aan het werk zijn is eigenlijk niet te verdedigen. Hetzelfde geldt voor het in rekening brengen van opvanguren die feitelijk niet worden afgenomen.

 

Toezicht, kwaliteit en kosten. Op die drie problemen moet een goed plan een antwoord bieden. Bekijk de verschillende plannen en neem de proef op de som! Ik ben benieuwd naar uw mening.

 

Meer weten over gastouderbureau Mr Nosey? Kijk dan op www.mrnosey.nl.

Meer weten over het Platform Kwaliteit Gastouderopvang? Kijk dan op www.pkgo.nl.

Marike Vroom werkt al 27 jaar voor de kinderopvangbladen. Begonnen als redacteur voor het blad Kinderopvang, daarna jarenlang als hoofdredacteur van dat blad en ook van Management Kinderopvang, Kinderopvangtotaal.nl én Zosja.nl. Sinds 2023 heeft Sophie van Hogendorp het hoofdredacteurschap overgenomen. Marike blijft betrokken als eindredacteur van Management Kinderopvang. De sector heeft voor eeuwig haar hart gewonnen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.