Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hanneke van der Lei / VGOB – Giftige planten?

Vraag van een gastouder:
Voor welke planten moet ik als gastouder uitkijken? Welke zijn giftig? Wat zijn de regels?

Antwoord VGOB:
Iets is giftig als het schadelijke gevolgen heeft bij inname of aanraking. Of iets giftig is, hangt af van de dosis. Als algemeen advies moet je als gastouder in ieder geval oppassen met planten met bessen en bijzondere zaden en planten met kleurige bloemen. Ook een eetbare plant is niet altijd volledig eetbaar en sommige kinderen reageren met brandblaren. U kunt er in beginsel van uitgaan dat iedere plant in meer of mindere mate giftig is.

Daarom is het belangrijk dat u (oudere) kinderen goed voorlicht en bij kleine kinderen altijd toezicht houdt bij het buitenspelen, maar ook bij binnenspelen, want vele kamerplanten zijn uiterst giftig!
Daarnaast is het noodzakelijk dat u weet hoe u moet handelen wanneer een kind toch van een plant heeft gegeten. Iedere gastouder moet een EHBO-cursus gevolgd hebben en jaarlijks een herhalingscursus volgen. Tijdens deze cursus wordt geleerd wanneer u het kind moet laten braken en wanneer niet. U belt of gaat gelijk met het kind naar een dokter en dan neemt u informatie mee over welke plant en welk deel door het kind is gegeten, het tijdstip waarop het kind er van heeft gegeten en de leeftijd van het kind.

Op het internet zijn websites te vinden over giftige planten. Kijk bijvoorbeeld eens op www.veiligheid.nl. Het kan voor kleine kinderen nodig zijn uw kamerplanten tijdens de opvanguren hoog weg te zetten en een stuk in de tuin af te scheiden van de planten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.