Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gastblog Ilse – 8 tips voor zonbescherming (jonge) kinderen

De zon: het is heerlijk om ervan te genieten, ons bioritme wordt aangestuurd en ons lichaam maakt vitamine D aan. Maar de zon kan ook schadelijk zijn en ik vind het belangrijk om daar meer over te vertellen. Ik ben Ilse, pedagogisch medewerker en in 2020 gediagnostiseerd, behandeld en genezen van melanoomkanker; de meest agressieve vorm van huidkanker. In aanloop naar de Dag van de Zonnebrand, zaterdag 27 mei, schrijf ik deze blog over preventie speciaal voor collega-pedagogisch medewerkers én ouders.
gastblog-ilse-8-tips-voor-zonbescherming-jonge-kinderen
RapidEye / Getty Images / iStock

Huidschade is voor iedereen schadelijk. De gevolgen van zonschade die een kind oploopt, wordt pas op latere leeftijd zichtbaar. De huidcellen van kinderen zijn extra kwetsbaar. Bij kinderen in de groei gaat de celdeling namelijk zo snel dat niet alle beschadigde huidcellen zich kunnen herstellen voordat ze zich weer gaan delen. In die beschadigde cellen ontstaan “littekens” die kinderen hun leven lang met zich meedragen. Aan de buitenkant is dat niet te zien, de beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Hoe meer “littekens” hoe groter de kans dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt. Het is dus erg belangrijk dat wij als pedagogisch medewerkers deze kwetsbare huidjes beschermen tegen de zon.

‘Aan de buitenkant is dat niet te zien, de beschadigingen zitten diep in de huidcellen’

Maar kinderen en insmeren, dat kan soms best een dingetje zijn. Ik deel 8 tips hoe jij de kinderen zo goed mogelijk tegen de zon kan beschermen.

8 beschermtips voor kinderen

  • Tip 1: Vraag ouders/verzorgers of zij hun kind thuis in willen smeren voordat er kleding wordt aangetrokken. Zo worden er geen randjes of plekken vergeten die half onder de kleding verdwijnen en hebben de kinderen alvast een beschermlaagje bij aankomst. Houd een kind makkelijk een hoedje of petje op, dan kunnen ouders die ook meegeven voor aanvullende bescherming.
  • Tip 2: Laat het insmeren zo kort mogelijk duren. Alles moet natuurlijk goed worden ingesmeerd, maar door het tempo erin te houden zal een kind het als minder vervelend ervaren.
  • Tip 3: Geef zelf het goede voorbeeld: smeer je als pedagogisch medewerker ook goed in. Op deze manier ziet een kind dat insmeren normaal en belangrijk is.
  • Tip 4: Blijf tussen 11.00 en 15.00 uur – wanneer de zonkracht het sterkst is – uit de zon. KWF Kankerbestrijding adviseert om kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon te houden.
  • Tip 5: Zorg voor voldoende schaduw. Denk aan schaduwdoeken, parasols of zoek de schaduw van bomen.
  • Tip 6: Smeer royaal. Soms lees je over hoeveelheden als theelepels of borrelglaasjes. Maar smeren zoals pindakaas of chocopasta spreekt beter tot de verbeelding.
  • Tip 7: Herhaal het smeren elke twee uur en smeer met factor 30 of hoger. Houd ook rekening met de hoofdhuid, haargrens en -scheiding.
  • Tip 8: Oogleden zijn gevoelig, vaak ontstaan branderige ogen doordat er zonnecrème in komt en dat is natuurlijk voor niemand fijn! Een goed alternatief is een zonnebril met UV-werende glazen maar voor veel kinderen is het een uitdaging om die op te houden. Een andere optie is sunblock (dat wat je normaal op je lippen smeert). Deze crème is dikker en stugger waardoor het ook voor oogleden geschikt is en niet in de ogen komt, ideaal!

Boektip: Dikkie Dik en de smeerpoes

Een educatief boek dat een mooie aanleiding kan zijn om het met de kinderen over het belang van zonbescherming te hebben, aanrader! Het boekje Dikkie Dik en de smeerpoes richt zich speciaal op zonbescherming bij jonge kinderen. Het boekje is verschenen tijdens het 15-jarige bestaan van Stichting Melanoom en wordt ondersteund door KWF Kankerbestrijding, La Roche-Posay, de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). Het boekje is onder meer verkrijgbaar bij Stichting Melanoom. De opbrengst van het boekje gaat naar activiteiten ter voorkoming van huidkanker.

Ilse werkt als pedagogisch medewerker 15 jaar in de kinderopvang en is in 2020 gediagnostiseerd, behandeld en genezen van melanoomkanker. Ze was er gelukkig op tijd bij en zet zich nu in voor preventie. Deze gastblog is in samenwerking met Stichting Melanoom tot stand gekomen. Lees meer over de Dag van de Zonnebrand, die plaatsvindt op 27 mei >>

Smeren kun je leren. Onder dat motto hebben kinderopvangorganisatie Humankind en CareLyn een zonnige campagne gelanceerd. Na een succesvolle pilot komen dit jaar op alle locaties van Humankind dispensers met zonnebrandcrème. Hiermee kunnen pedagogisch medewerkers de kinderen regelmatig insmeren en nog belangrijker: kinderen leren zelf smeren. Lees dit premium-artikel

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.