Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De ramen en deuren gaan weer dicht

Met de winter in aantocht gaan we weer beter letten op het dichthouden van de ramen en deuren. Want het gaat anders tochten en we willen de energierekening ook graag zo laag mogelijk houden. Jammer is dan wel dat er geen frisse lucht meer binnenkomt en de CO2 waardes weer gaan oplopen. Bij controle van de GGD kan dit opgemerkt worden en moeten we direct maatregelen gaan nemen om dit permanent op te lossen.
Jan Rijnbeek is manager Klasse-ventilatie bij Itho Daalderop

In het Bouwbesluit 2012 zijn voor ventilatie regels, specifiek voor de kinderopvang, vastgelegd waaraan een gebouw of bouwwerk in Nederland moet voldoen. De regels zijn al vanaf 2012 wetmatig vastgelegd en de kinderopvang heeft uitstel tot 1 april 2017 gekregen voor de uitvoering van deze ventilatieregels. Het is nu dus echt zover om er iets aan te gaan doen en dat is nog niet zo eenvoudig.

Gaan we het inderdaad oplossen door ramen en deuren open te zetten en wie is daar dan verantwoordelijk voor? Of vullen we het met mechanische CO2-gestuurde ventilatie in? Hoe gaan we vastleggen dat we aan de eisen van de GGD voldoen? Gaan we voor budgetvriendelijke oplossingen of kiezen we een duurzame en energiezuinige aanpak? En er zijn nog veel meer vragen rondom dit onderwerp.

Oplossingen zijn er gelukkig volop en ik adviseer hierbij vooral goed te letten op het geluid. Want uit ervaring weet ik dat ventilatoren vaak zachter gezet worden omdat ze te veel herrie maken, terwijl ze toch eigenlijk hun werk moeten doen. Denk maar eens aan een afzuigkap die vaak niet eens wordt aangezet, omdat je elkaar in de keuken dan niet meer verstaat. Helemaal niet nodig, als je maar goed ontwerpt en uitvoert wat gemaakt moet worden.

Meten is dus weten en dat wil de GGD ook graag, daarom is het belangrijk en bespaart het veel administratief werk als de CO2-waardes van de verschillende ruimtes automatisch geregistreerd worden. Zorg er dus voor dat dit in je keuze voor de passende aanpak en oplossing wordt meegenomen. Er bestaan basic oplossingen en geavanceerde systemen, geïntegreerd in oneindig veel te monitoren parameters.

Ik ben blij te zien dat het onderwerp steeds meer aandacht krijgt; niet alleen omdat het moet maar ook omdat veel opvanghouders weten dat het gewoon noodzakelijk is om in gezonde lucht te spelen en te slapen. En ook de medewerkers hebben recht op een goede en frisse werkplek.

Zo is bijvoorbeeld KomKids Schiedam al in 2017 samen met ons de uitdaging aangegaan een slimme en betaalbare oplossing te installeren. Geïnteresseerd? Bekijk deze link.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.