Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Corina Hülsman – Borstvoeding en babymelk

Op onze kinderdagverblijven bieden we conform ons voedingsbeleid verschillende soorten voeding aan, waaronder een aantal standaardsoorten flesvoeding. Ook in de supermarkt en bij de drogist staan de schappen vol met ‘kunstmatige zuigelingenvoeding', zoals het officieel heet. Voor kindjes van 1 tot 6 maanden, hypoallergeen, met of zonder johannesbroodpitmeel, voor extra hongerige baby's... je kan het zo gek niet bedenken of het bestaat als alternatief voor moedermelk.
Corina Hülsman - Borstvoeding en babymelk

Ik mag graag een beetje lezen over hoe wij met z’n allen zijn gekomen waar we nu zijn. Wat voor ons vanzelfsprekend is, was een paar generaties geleden totaal ondenkbaar. Nog niet eens zo heel lang geleden, iets meer dan honderd jaar, was het nog maar afwachten of een kindje de eerste verjaardag wel zou halen bijvoorbeeld. Maar liefst één op de vijf kinderen stierf in het eerste levensjaar. Voeding speelde een grote rol in de overlevingskansen en tijdens de eerste jaren was dat met name borstvoeding.

‘Van iedere dag een beetje melk van speciale koeien moeten ophalen bij de dokter, tot rekken vol soorten babyvoeding in iedere supermarkt’

Met dit in gedachte begon dokter Plantenga in het jaar 1901 in Den Haag een initiatief om moeders te helpen die geen borstvoeding konden geven. Voor deze moeders had de dokter speciale koeien geselecteerd. De melk steriliseerde hij vervolgens zelf, via een urenlang proces. Dagelijks mochten de moeders langskomen voor een nieuwe portie. Initiatieven als deze hebben de bakermat gevormd voor onze hedendaagse situatie, waar kinderen te allen tijde voldoende en gezonde voeding kunnen krijgen.

Als je zoiets leest, dan besef je weer hoe ver we gekomen zijn in honderd jaar tijd. Van iedere dag een beetje melk van speciale koeien moeten ophalen bij de dokter, tot rekken vol soorten babyvoeding in iedere supermarkt. Je zou er toch niet aan moeten denken dat je als pedagogisch medewerker ’s ochtends eerst je speciale koe moet melken, de melk moet steriliseren en dan pas de ukken kan voeden.

Ik zie de vacature al staan: ‘pedagogisch medewerker gevraagd, affiniteit met koeien vereist.’

Lees hier een stukje geschiedenis >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.