Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Simon Hay – Verander niet de naam ‘kinderopvang’, maar de definitie

Het AD-artikel ‘Maak kinderopvang ook voor niet-werkende ouders toegankelijk‘ van 21 april, opent met de zin dat de term ‘kinderopvang’ aan vervanging toe is en dat kinderopvang niet gezien moet worden als veredelde oppas. Al jaren wordt geroepen dat de term ‘kinderopvang’ geen recht doet aan wat wij kinderen, ouders en de maatschappij bieden. En net zo lang zeggen we dat we een nieuwe naam nodig hebben. Tot nu toe is er geen passend alternatief gevonden. Eigenlijk vind ik dat ook geen probleem.

Volgens mij zit de pijn in de definitie (zoals voorheen door Wikipedia gehanteerd): kinderopvang is een verzamelterm voor verschillende mogelijkheden om kinderen op te vangen, op het moment dat deze bijvoorbeeld niet naar school gaan en hun ouders niet thuis zijn. Als ons vak op deze manier wordt omschreven kan ik me voorstellen dat dit steekt. Je zou erin kunnen lezen dat we een matig alternatief zijn op het moment dat ouders geen andere keuze hebben.

Andere definitie, geen andere naam

We moeten mijns inziens dan ook ageren tegen deze definitie, maar niet tegen onze naam. De definitie op Wikipedia is verouderd, niet gebaseerd op actuele kennis. Maar als je de term kinderopvang letterlijk neemt en definieert als het opvangen van kinderen, dan geeft dit een andere lading. Volgens de Van Dale is opvangen de eerste verzorging van nieuwkomers of hulp en steun bieden in moeilijke situaties. Op deze manier wordt opvangen van kinderen iets moois, een essentiële basisbehoefte. Zo werd kinderopvang ook ervaren tijdens de afgelopen coronaperiode. Door op deze manier te kijken naar het opvangen van kinderen, is kinderopvang niet alleen een passende naam, maar ook een naam om trots op te zijn!

‘We moeten focus houden op onze kerntaak: alle kinderen een warme, rustige en kansrijke start geven bij het ontdekken van de sociale omgeving waarin zij leven’

Geef ‘kinderopvang’ een andere lading

Wat mij betreft moeten we wegblijven van de semantische discussie hoe onze sector te noemen, maar ons richten op de herdefiniëring van wat het opvangen van kinderen betekent voor kinderen, ouders en maatschappij. Wij ontvangen kinderen in een warme gemeenschap met leeftijdsgenoten en ondersteunen hen bij het spelenderwijs aangaan van uitdagingen, bij het onderzoeken en ontdekken van de omgeving, bij het zoeken naar hun plek in de groep. We laten hen ervaren wat het betekent een bijdrage te leveren aan het collectief. Dat doen we door ons te richten op welbevinden en betrokkenheid van kinderen op individueel én groepsniveau.

Kinderopvang als ontwikkelinstrument

Door aan deze essentiële basisvoorwaarden te voldoen, ondersteunen we de (brede) ontwikkeling van elk kind. Tegenwoordig wordt kinderopvang gezien als ontwikkelinstrument voor kinderen en daarnaast ook als middel om arbeidsparticipatie te faciliteren. Dit blijkt ook uit de verregaande plannen voor de kinderopvang van het huidige kabinet. Kinderopvang als ontwikkelinstrument voor kinderen staat op de politieke agenda.

Focus houden

Wij moeten ons minder door buitenaf laten leiden, maar focus houden op onze kerntaak: alle kinderen een warme, rustige en kansrijke start geven bij het ontdekken van de sociale omgeving waarin zij leven. We moeten de waarde laten zien van kinderen opvangen, en laten zien dat ons vak het mooiste is dat er bestaat. Niet alleen mooi, maar ook essentieel voor actuele maatschappelijke speerpunten zoals burgerschap en inclusie.

Oproep

Ik stel voor dat we de term kinderopvang een betere, meer passende lading gaan geven. Ik heb alvast een eerste aanzet gedaan door wijzigingen door te voeren op de betreffende Wikipedia-pagina. Wie doet er mee?

1 REACTIE

  1. Hoi Simon,
    Ik kan me helemaal vinden in dit artikel van jou. Het moet duidelijker worden waar kinderopvang voor staat voor iedereen. Daarmee wordt ons vak dan vanzelf opgewaardeerd en dat hebben we ook nodig in deze tijd. Graag wil ik nog wat toevoegen aan je wiki.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.