Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Shanna Kulik – Continu op zoek naar nieuwe beweeguitdagingen

Op de kinderopvang van mijn zoontje eten de kinderen op een ronde bank in de hoek van de ruimte. Vanwege de vorm sluit deze bank niet goed aan op de muur, met als gevolg: een loze ruimte tussen de muur en de bank. Om te voorkomen dat daar kindjes achter vallen, hebben ze daar een kussen tussen geplaatst. Prima oplossing, zou je denken…
blog-shanna-kulik-continu-op-zoek-naar-nieuwe-beweeguitdagingen
Afbeelding door Jeniffer, Wai Ting Tan via Pixabay

Dit kussen was echter zo groot dat het boven de bank uitstak. De leidster vertelde me aan het einde van de dag dat deze oplossing helaas toch niet de juiste bleek. Mijn zoontje bedacht namelijk dat het leuk is om op dat kussen te klimmen! Want ondanks dat er op de groep een glijbaan staat waar de kinderen onbeperkt op mogen klimmen, ziet hij nóg leukere uitdagingen op andere plekken. Zo ook thuis waar ik hem regelmatig op plekken vind waarvan ik nooit had bedacht dat hij daar op zou klimmen. En dat in de 10 seconden die ik me omdraaide…

Om kinderen in de binnenruimte bij de kinderopvang mogelijkheden te bieden om te bewegen is een glijbaan natuurlijk een mooie stimulans. Maar ook tijdens alledaagse handelingen kun je kinderen aansporen om meer te bewegen. Hiermee creëer je een extra moment voor het stimuleren van de motorische ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een trapje naar het aankleedkussen zodat ze daar zelf op kunnen klimmen. Ook kinderen zelf op en van de tafel af laten klimmen als ze gaan eten of drinken. Om kinderen meer te laten bewegen zijn zowel een uitdagende omgeving als georganiseerde beweegactiviteiten nodig. Het gaat hierbij altijd om een combinatie van fysieke infrastructuur (hardware), activiteiten en begeleiding (software) en organisatie en communicatie (orgware). Voor meer inspiratie over hoe je kinderen meer kunt laten bewegen in de binnenruimte en tijdens alledaagse handelingen, zie de inspiratiegids met tips voor de jeugdgezondheidszorg:

‘Kinderen zijn van nature ontdekkers en nieuwsgierig, zorg dus voor een omgeving die dat stimuleert’

Een belangrijk onderdeel van de organisatie en communicatie met betrekking tot het meer bewegen op de kinderopvang, is het enthousiasmeren van collega’s en ouders om hiermee aan de slag te gaan. Een manier hoe je dit aanpakt is door het gesprek aan te gaan over wat hen drijft en motiveert bij het ontwikkelen en opgroeien van kinderen. Vervolgens probeer je de link te maken tussen dat wat uit het gesprek volgt, en sport of bewegen. Door in te spelen op dat wat iemand belangrijk vindt, vergroot je de kans dat het belang van bewegen meer wordt gezien. Benieuwd naar concrete tips over hoe je zo’n gesprek voert vanuit jouw rol als professional binnen de kinderopvang? Lees dit artikel met praktische tips en handige producten die je zo kunt inzetten.

In de binnenruimte is dit soms ingewikkelder dan buiten waar vaak meer ruimte en materiaal is om te bewegen. Kleine stapjes kunnen al het verschil maken; ga met collega’s in gesprek, brainstorm en houd voor ogen: denk groot, begin klein.

Mijn dochter en zoontje zitten niet op dezelfde groep op de kinderopvang. Mijn dochter zit – of zat eigenlijk, sinds deze week gaat ze naar de basisschool – in de peutergroep en mijn zoontje in de dreumesgroep. Maar als ze buitenspelen doen beide groepen dit vaak tegelijkertijd. En dat samenspel levert een hoop op. Lees de vorige blog van Shanna
Shanna Kulik
Shanna Kulik is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van motorische ontwikkeling bij kinderen en jongeren. Ze is moeder van een dochter (4) en een zoontje (1) die allebei naar de kinderopvang gaan. Een goede motorische ontwikkeling draagt bij aan plezier in bewegen, wat ook in de toekomst waarborgt dat kinderen blijven bewegen. Door wetenschappelijke inzichten te combineren met ervaring uit de praktijk probeert Shanna vanuit verschillende hoeken bij te dragen aan het stimuleren van bewegen van jeugd en jongeren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.