Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Sanne van der Meij – Kita

Sinds een maand werk ik twee dagen op een Nederlands/Duits kinderdagverblijf in Berlijn. Ik moet zeggen dat ik mijn ogen uitkijk! Alles gaat totaal anders dan ik gewend ben en dat maakt het natuurlijk zo leuk. Laat ik mijn eerste blog maar beginnen met wat praktische zaken....
Blog Sanne van der Meij - Kita

In Duitsland worden de kinderen van 1 tot 6 jaar opgevangen in een Kita. (Kinderdagstatte = Kinderdagverblijf) De meeste kinderen in Berlijn gaan naar de opvang als zij 1 jaar zijn. Moeders hebben in Duitsland namelijk een jaar ouderschapsverlof. Vandaar dat er geen baby’s op de groepen te vinden zijn.

Vanaf ongeveer 6 jaar gaan de kinderen hier naar de basisschool en niet stipt op hun vierde jaar, zoals in Nederland. Iedereen die 6 is, gaat naar school in september 2015. Er start dus één volle groep met nieuwe kinderen. Er komen geen kinderen bij halverwege het jaar of iets dergelijks. Dat is natuurlijk heel goed voor de stabiliteit en de hechting van de groep.

Op de Kita waar ik werk zijn er 5 afdelingen met elk twee groepen. Eén groep voor de jongere kinderen van 1 tot 3, dat heet de Nestgruppe. De andere groep met de oudere kinderen van 3 tot 6 jaar heet de Mischgruppe. In totaal zitten er 150 kinderen in het complex.

‘Ze vinden onze regelgeving rondom kindaantallen maar overdreven…’

Op de Nestgruppe werk je met twee Erzieher (pm’ers) met maximaal 10 kinderen. Op de Mischgruppe heb je maximaal 21 kinderen er drie Erzieher. Waar ik ontzettend aan moet wennen, is dat als er een zieke is of iemand is vrij heeft, er geen vervanging wordt geregeld. In de vier weken dat ik er werk is er elke dag wel een zieke of afwezige geweest dus je staat regelmatig onderbezet. Werk je dus met twee medewerkers op een groep van drie tot zes jaar….! Bijna elke week spookt de vraag door mijn hoofd;  en hoe zit het dan met het kindaantal? Wat zou de GGD hier van vinden? Maar hier vinden ze het normaal. Een collega van mijn groep heeft wel eens een maand in Nederland gewerkt om te kijken hoe het daar gaat en ze vond onze regelgeving rondom kindaantallen maar overdreven. Het was toch ook niet goed voor de groep om er een invaller neer te zetten of te gaan schuiven met een kindje? Tja, als je het zo bekijkt..

Onze Kita heeft een supergrote tuin en een bijzonder pedagogisch beleid rondom het klimmen en klauteren in de tuin. Ook eten ze warm tussen de middag en zijn kinderen bijzonder zelfstandig hier. Wist je trouwens dat het in deze stad heel normaal is dat moeders vijf dagen werken? Parttime medewerkers moeten ze niets van weten hier.
Over al deze bijzonderheden schrijf ik de komende maanden, blijf je me volgen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.