Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Romy de Moor – Sensitieve responsiviteit bieden kan lastig zijn! 

Hoe bied je sensitieve responsiviteit, wanneer je zelf erg sensitief bent? Soms is dit lastig. Door goed naar ieder kind te kijken, zie je wat er in een kind omgaat en speel je hierop in. Je vangt signalen op die een kind geeft. Wat nu als die signalen bij jezelf heel hard binnenkomen?

Romy de Moor

Door gevoelens en emoties te benoemen geef je aan het kind te begrijpen. Je benoemt wat je ziet en probeert het kind te helpen. Soms zie je echter meer dan een kleine emotie die op dat moment, om een bepaalde situatie, plaatsvindt. Ieder kind is wel eens verdrietig wanneer er bijvoorbeeld een speeltje wordt afgepakt. Dit zie je, benoem je en los je samen op. Soms zie je veel meer dan een kleine onschuldige gebeurtenis en valt je op dat een kind niet zichzelf is. Het is gesloten, niet blij, het is op dat moment geen ‘kind’. 

Laatst sprak ik hier met een ouder over. Ze zei dat ik iemand ben met veel voelsprieten. Ik kreeg het compliment dat ik duidelijk ieder kind zie. Aan de ene kant is dit heel goed, aan de andere kant kan het ook lastig zijn voor mijzelf. Ik voel heel snel een emotie van een ander, ga hierover piekeren en neem het mee naar huis. Met kinderen voelt dit nog heftiger aan. Hoe kan ik dit onschuldige mensje helpen? Wat is er gaande? Hoe kan ik ervoor zorgen dat dit kind weer onbevangen en blij is? Dat het weer gewoon ‘kind’ kan en mag zijn.

Helaas is het onmogelijk om iedereen zijn zorgen weg te nemen.

Ik kan de grote boze wereld niet bij iedereen weghouden. Ik kan niet alles voor iedereen oplossen. Wel kan en moet ik, net als iedere andere pedagogisch medewerker, sensitief responsief zijn en de signalen van een kind opvangen en hier waar nodig naar handelen. 

Het is aan ons om interacties tussen kinderen positief te stimuleren en kinderen het gevoel te geven te mogen zijn zoals ze zijn. Ieder ontwikkelt zich op een andere manier, maar elke manier is goed. 

Ieder kind horen & zien is het aller- allerbelangrijkste in ons vak!


Lees ook: Op de locatie waar Romy de Moor werkt, wordt sinds kort gewerkt met kleine babygroepen. Voor de baby’s vindt ze dit super. Maar is het contrast met de groep erna voor hen niet te groot? Naar Romy’s vorige blog

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.