Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Rebecca Beck – Risicovol spelen: van angst naar inspiratie

Het is maandagmiddag en ik haal mijn dochter op bij de kinderopvang. Ik sta in de gang met de pedagogisch medewerker te kletsen. Mijn dochter heeft weer een leuke dag gehad. De pedagogisch medewerker vertelt me dat mijn dochters kleding helemaal vies is geworden. Ze was namelijk lekker in de modder aan het stampen tijdens het buitenspelen, ik kijk uit naar de foto’s die ik straks in de app ga bekijken. Maar dan ineens hoor ik ‘boem!’, gevolgd door een korte stilte.
blog-rebecca-beck-kinderen-houden-niet-van-stilzitten
Rebecca Beck

Verschrikt kijk ik naar links. De pedagogisch medewerker stopt abrupt midden in haar zin en kijkt ook in richting van mijn dochter die op de grond, half tegen de muur aan ligt.

Gelukkig, mijn dochter van drie staat vrijwel meteen weer op na een mislukte radslag of misschien wel een handstand. Ze is stil en huilt niet, maar komt wel gauw in mijn armen om te knuffelen. Ze zegt dat ze geen pijn heeft, maar wel erg is geschrokken. Gelukkig maar! De pedagogisch medewerker gaat gerustgesteld verder met de overdracht.

Tegelijkertijd merk ik dat ik toch regelmatig mijn hart vasthoud als mijn kinderen hun grenzen verleggen en experimenteren

Terwijl ik aan deze ervaring terugdenk, besef ik dat ik als ouder – dankzij mijn werk bij Kenniscentrum Sport & Bewegen – goed weet waarom risicovol of uitdagend spelen belangrijk is. Meer en meer onderzoek toont aan dat dit goed is voor de ontwikkeling van opgroeiende kinderen. Tegelijkertijd merk ik dat ik toch regelmatig mijn hart vasthoud als mijn kinderen hun grenzen verleggen en experimenteren. Ook ik heb nog wel eens de neiging om hen te beschermen als het gaat om ontdekken. Dingen als ‘pas op’ en ‘dat mag niet’ floepen nog weleens uit mijn mond. Misschien had ik dat ook geroepen als ik had gezien dat ze maandagmiddag een sprintje trok voor haar ‘turnactie’. Of ik had haar heel graag willen helpen met de uitvoer.

Ik vind dit nog best ingewikkeld als moeder

Ik vind dit nog best ingewikkeld als moeder. Enerzijds voel ik me trots als mensen om me heen zeggen hoeveel mijn dochter durft en hoe motorisch vaardig ze is. Ik wil haar en haar broer graag de ruimte geven om goed te leren omgaan met risicovolle situaties en om hier succeservaringen bij te ervaren. De behoefte om uitdagend te spelen zit echt in (mijn) kinderen. Wij zouden iets minder moeten ingrijpen en hen iets meer de ruimte geven. Dat weet ik. Anderzijds blijft de angst voor ‘stel dat het misgaat’ toch ook bij me bestaan.

Ik kan me voorstellen dat dit een thema is waar veel kinderdagverblijven mee bezig zijn en vragen over hebben. Hoe vind je bijvoorbeeld een goede balans tussen uitdagen en beschermen? Waarom is het belangrijk? Hoe ga je om met ‘beschermende’ ouders? En hoe begeleid je risicovol spelen?

Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseert de Week van de Motoriek van 1 tot 5 november

Kenniscentrum Sport & Bewegen organiseert de Week van de Motoriek van 1 tot 5 november samen met een aantal partners. Tijdens het webinar ‘Mozaïek van inspirerende initiatieven voor 0-4 jarigen’ deelt VeiligheidNL inspiratie voor risicovol spelen. De meerwaarde van risicovol spelen en suggesties om risicovol spelen succesvol toe te passen in de kinderopvang komen aan bod. De Gezonde Kinderopvang besteedt ook aandacht aan risicovol spelen.

Maar dat is niet het enige initiatief dat uitgelicht wordt tijdens het webinar. Ook andere inspirerende initiatieven pakken het podium. Wat je kunt verwachten van dit webinar is dan ook volop kennis en ervaringen waar je echt wat aan hebt, zodat je nog meer geïnspireerd bent om met bewegen van de allerjongsten binnen de kinderopvang aan de slag te gaan.

Het gratis webinar ‘Mozaïek van inspirerende initiatieven voor 0-4 jarigen’ vindt plaats op dinsdag 2 november van 14.00-15.00 uur. Je kunt je inschrijven via de website van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Lees de vorige blog van Rebecca: Kinderen houden niet van stilzitten
Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.