Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Rebecca Beck – Buiten spelen: zoveel kansen!

Afgelopen donderdag deden mijn zoontje en ik onze regenlaarzen en -jassen aan en gingen we erop uit. Het miezerde op het moment dat we op het schoolplein aankwamen. Net toen ik bedacht dat het zo jammer is dat ‘onze’ BSO de kinderen binnen houdt als het regent, stormden de kinderen het plein op.
Rebecca Beck

Ze renden de lokalen uit en maakten veel geluid. Een hele ontlading, mooi om te zien. Blij dat de regen de pedagogisch medewerkers van de BSO dus niet tegen heeft gehouden om met de kinderen naar buiten te gaan.

Het doet me denken aan het interview dat we enkele maanden geleden vanuit Kenniscentrum Sport & Bewegen hebben gehad met Peuterspeelzaal Dribbel in Zandvoort. Directeur Marja Spierieus vertelde ons dat ze regenlaarzen en -jassen heeft aangeschaft en dat ze altijd naar buiten gaan: ‘Ook de juffen staan in de regen met een regenpak aan en spelen heerlijk mee. En de ouders? Die weten dat we altijd naar buiten gaan.’ Een mooi voorbeeld! Ik denk ook terug aan de jaarlijkse modderdag waar de pedagogisch medewerkers van mijn kinderopvangorganisatie met veel plezier aan meedoen. En aan de foto’s van mijn lachende dochter die ik achteraf toegestuurd krijg . ‘Wat een mooie kans is buitenspelen,’ bedenk ik me.

Kinderen halen hun beweging vooral uit buitenspelen, thuis (gemiddeld 8 uur per week) en op school (gemiddeld 5 uur per week). Dat blijkt uit cijfers van de Gezondheidenquête/Leefstijlmonitor CBS samen met het RIVM). In totaal besteden kinderen gemiddeld dus zo’n 13 uur per week aan buitenspelen.

‘Ouders geven aan dat maar liefst 15% van de kinderen nooit buiten speelt!’

Maar, zo blijkt uit onderzoek van Jantje Beton, hierbij zijn grote verschillen te zien: ouders geven aan dat maar liefst 15% van de kinderen nooit buiten speelt! Opmerkelijk is dat het hierbij vooral om kinderen uit de hogere sociale klasse in de Randstad gaat. Dat vind ik erg alarmerend. Buiten spelen bevordert namelijk de ontwikkeling van de sociale, cognitieve en motorische vaardigheden.

Ook Kitty Düking en Lotti van der Wouden, eigenaren van KIK Kinderopvang in Teteringen, zien dit in de praktijk: ‘De buitenlucht prikkelt de fantasie van kinderen en het bevordert het samen spelen. Kinderen doen ervaringen op die hen zelfstandiger maken. Ze voelen zich zekerder en sociaal vaardiger. Denk aan voor het eerst van een hoge glijbaan afgaan en alleen weer veilig beneden komen. Zo’n ervaring geeft zelfvertrouwen.’

Ook met de coronamaatregelen blijkt dat buitenspelen nog mogelijk is, mits je je aan de richtlijnen van het RIVM houdt. In Buitenspelen tijdens de coronacrisis: zo kan het wel! lees je hier meer over.

‘Nagenoeg alle ouders hebben wel regels gesteld voor het buiten spelen’

Maar hoeveel hebben kinderen in de afgelopen tijd, toen de scholen en de kinderopvang gesloten waren, buiten gespeeld? Het Mulier Instituut heeft hier onderzoek naar gedaan onder ouders van kinderen van 4-12 jaar. Hieruit blijkt dat:

  • 91% van ouders aangeeft dat hun kind, ondanks de coronamaatregelen, mag buitenspelen. Nagenoeg alle ouders hebben wel regels gesteld voor het buiten spelen, zoals voldoende afstand houden tot andere kinderen (52%) en alleen dicht bij huis spelen (45%).
  • Van de kinderen die buiten spelen, 42% meer buiten speelt dan in de periode voorafgaand aan de coronamaatregelen.
  • De verschillen in buiten spelen zijn vergroot. Kinderen die nu buiten mogen spelen, speelden in de week voorafgaand aan de coronamaatregelen gemiddeld meer buiten (8,5 uur per week) dan kinderen die nu niet mogen buitenspelen (gemiddeld 6,3 uur per week).

‘In hoeverre stimuleer jij kinderen om buiten te spelen? En doe je zelf mee?’

De kinderopvang is inmiddels weer geheel open. In hoeverre stimuleer jij kinderen om buiten te spelen? En in hoeverre doe je zelf actief mee bij het buitenspelen? Vandaag, woensdag 10 juni roepen Jantje Beton en Nickelodeon alle kinderen op om buiten te spelen tijdens de Buitenspeeldag 2020. Doe je ook mee? Een mooie kans!

Meer inspiratie om in te zetten op buiten spelen vind je in de laatste kennisupdate jeugd van Kenniscentrum Sport & Bewegen. Haal hier kennis en ideeën uit en zet in op de kansen van bewegen! Op 25 juni vindt bovendien het webinar ‘wie speelt er nu nog buiten’ plaats. Schrijf je snel in!

‘Bij Kenniscentrum Sport & Bewegen krijgen we regelmatig de vraag hoe je binnen de kinderopvang beweeginitiatieven en -beleid van de grond krijgt.’  Lees de vorige blog van Rebecca.
Rebecca Beck, moeder van een zoontje (6) en dochtertje (4), is specialist bij Kenniscentrum Sport & Bewegen op het gebied van bewegen met kinderen. Van jongs af aan voldoende bewegen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van baby’s, dreumessen en peuters tot volwassene. Rebecca wil dan ook iedereen inspireren en motiveren om zoveel mogelijk in te zetten op bewegen! In haar werk combineert ze wetenschappelijke en actuele inzichten over bewegen met succesvolle ervaringen uit de praktijk. Haar insteek is om de kennis praktisch bruikbaar te maken en deze te delen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.