Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Peter van Zijl – Omhoog op die geluksladder!

Gratis kinderopvang. Ik ben er voor! Als deze column verschijnt, zijn de verkiezingen reeds voorbij en zijn de winnende partijen al volop bezig met de formatieonderhandelingen. Ik hoop dat kinderopvang daarbij hoog op de agenda staat. U heeft het als kinderopvangbranche vast gevolgd. D66 en GroenLinks hebben de knuppel in het hoenderhok gegooid en pleiten voor (vier dagen) gratis kinderopvang voor kinderen tot vier jaar en daarna voor alle kinderen een schooldag inclusief educatie, opvang, huiswerkbegeleiding én een warme lunch.
blog-peter-van-zijl-waarom-de-kinderopvang-niet-aantrekkelijk-is-voor-generatie-z
Peter van Zijl

D66 en GroenLinks hebben de knuppel in het hoenderhok gegooid en pleiten voor (vier dagen) gratis kinderopvang voor kinderen tot vier jaar en daarna voor alle kinderen een schooldag inclusief educatie, opvang, huiswerkbegeleiding én een warme lunch.

Waarom zou kinderopvang gratis moeten zijn? Het is heel simpel: ontwikkelingsstimulering is belangrijk voor ieder kind van nul tot achttien jaar. Misschien dat we tien of twintig jaar geleden nog een excuus hadden; we wisten niet beter. Maar inmiddels heeft onderzoek dubbel en dwars aangetoond dat de ontwikkeling van een kind begint zodra het de baarmoeder verlaat. En wat er gebeurt in de omgeving van dat kind, wat de opvoeders rond dat nieuwe mensje doen; het maakt echt verschil. Met die wetenschap zouden we als maatschappij en als nieuwe regeerders nalatig zijn als we daar niets mee deden. Daarom hop ik weer eens op mijn stokpaardje, in de hoop dat politici ook vakbladen lezen.

‘Als elk kind leert om op een gebalanceerde manier met anderen om te gaan, dan wordt Nederland een plezieriger land om in te wonen’

In Nederland begint de (gratis) actieve begeleiding en stimulering van de ontwikkeling vooral bij vier jaar als een kind naar de basisschool gaat. Terwijl juist die eerste duizend dagen van het kind cruciaal zijn. Kinderopvang (een gedateerde term) en onderwijs bieden dezelfde toegevoegde waarde. Sterker nog, de kinderopvangjaren (0 tot 4) kunnen ervoor zorgen dat elk kind betere kansen heeft in de onderwijsjaren.
Ik lees in zuster-vakblad Kinderopvang het verhaal van een muziekcoach die aanvankelijk dacht dat je niet zoveel kan met baby’s en muziek. Nadat zij zich hierin verdiepte, ontdekte ze dat dit juist de boeiendste fase uit het kinderbestaan is. Baby’s zijn enorm leergierig, hun brein is als een spons. De muziekcoach stimuleert pedagogisch medewerkers dan ook om juist ook baby’s al bloot te stellen aan muziek. Kortom, er is geen enkele goede reden om ontwikkelingsstimulering voor 0- tot 4-jarigen niet te zien als een basisrecht, zoals educatie een basisrecht is.

Het is ook nog eens van wezenlijk belang voor ons succes als Nederlandse maatschappij. Als elk kind leert om op een gebalanceerde manier met anderen om te gaan, dan wordt Nederland een plezieriger land om in te wonen. Als elk kind optimaal tot bloei komt, ontdekt waar zijn passie ligt en daar ruimte voor krijgt, worden we ook een succesvoller land, met een beter opgeleide en gelukkigere bevolking. Het is niet voor niets dat landen die ouders goed ondersteunen, hoog scoren op de World Happiness ladder. Denk aan Scandinavische landen waar de overheid grotendeels de kinderopvang betaalt en daarmee een helder signaal afgeeft dat de waarde ervan net zo groot is als die van onderwijs. Laten we samen Nederland ook een paar sporten hoger op die ladder krijgen.

‘2020 zullen we niet snel vergeten. Een dramatisch jaar, waarin de hele wereld ziek werd. Het nieuwe virus legde ons leven lam. Scholen en kindcentra sloten maandenlang hun deuren en iedereen ging thuis op de bank. Alleen mensen met essentiële beroepen gingen nog de deur uit. De kinderopvang liet zien dat zij deel uitmaakt van het essentiële netwerk.’ Lees de vorige blog van Peter

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.