Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Pascale Spieringhs – Leren zwemmen

Scholen duiken in de kinderopvang. Zo luidde de kop van het artikel in het Eindhovens Dagblad van afgelopen weekend. Mijn eerste reactie was: “Dan moeten ze dus leren zwemmen”. Waarmee ik metaforisch doel op het gegeven dat basisscholen competenties moeten ontwikkelen willen zij klaar zijn om zelf professionele kinderopvang aan te bieden.
Pascale Spieringhs-Nummereen.jpg
Pascale Spieringhs is directeur/eigenaar van Nummereen Holding

Een basisschool (of schoolbestuur) die zelf kinderopvang in eigen beheer aanbiedt; dat kan zeker voordelen bieden. Goede voorbeelden zijn er eveneens. Maar het betekent dat scholen zich moeten toeleggen op goed onderwijs aan de ene kant en zich moeten begeven op de markt van professionele kinderopvang aan de andere kant. En alhoewel er natuurlijk een duidelijke parallel te trekken is tussen beide domeinen, het kind, zijn er ook veel verschillen.

Professionele kinderopvang is een vak apart. Niet alleen inhoudelijk maar ook qua wet- en regelgeving. Daarnaast moet kinderopvang, veel meer dan onderwijs, continu inspelen op ontwikkelingen in de arbeidsmarkt en maatschappij in het algemeen. Kinderopvang is immers een belangrijk arbeidsinstrument en moet dan ook tegemoetkomen aan de vraag van ouders op dat gebied. Dat betekent dat scholen niet alleen competenties en visie binnen deze branche moeten ontwikkelen maar ook een bepaalde vorm van ondernemerschap.

‘Professionele kinderopvang is een vak apart’

Wanneer scholen bekwaam zijn en dus professionele kinderopvang van hoog niveau kunnen borgen, komt de inhoudelijke koppeling tussen de domeinen onderwijs en opvang aan de orde. De doorgaande lijn, zoals dat genoemd wordt. Onderwijs en opvang hebben mijn inziens een gezamenlijk doel: het creëren van optimale ontwikkelkansen voor ieder kind. Een goede samenwerking tussen professionals van onderwijs en opvang is daarbij essentieel. Integraliteit, daarentegen, is geen garantie voor succes.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.