Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Naomi Dessaur – Signalen zijn er niet-niet

Als ik praat met Aandachtsfunctionarissen huiselijk geweld en kindermishandeling of andere professionals in zorg, welzijn, onderwijs en kinderopvang, dan hebben zij het vaak over een ‘grijs gebied’. Als het gaat om signalen van kindermishandeling of huiselijk geweld, voelen deze voor veel professionals als zo’n grijs gebied. Want vaak is het niet helemaal duidelijk: zijn dit nu zorgelijke signalen of niet? Is er nu sprake van kindermishandeling, huiselijk geweld, of niet?
blog-naomi-dessaur-signalen-zijn-er-niet-niet
Yura Yarema / stock.adobe.com

Een signaal zit dan in een grijs gebied: je weet niet zeker of het wel echt een signaal is. Hoe zit dit precies?

Ik zal je vast verklappen: een grijs gebied bestaat eigenlijk niet. Want als ik doorvraag, dan zijn ‘vage’ signalen in de meeste gevallen te herleiden naar hele concrete signalen. Bijvoorbeeld het vage signaal: een kind sjokt alleen met de ziel onder de arm en kijk niet blij. Daar zitten al meerdere signalen in:

  • sjokken – traag lopen, sloffen met de schoenen over de stoep
  • met gebogen schouders naar beneden kijken
  • minder lachen dan anders
  • weinig contact meer maken met leeftijdsgenoten

Dit zijn allemaal duidelijke, concrete signalen. Er is iets opvallend in het gedrag, dat anders is dan anders.

Jij hoeft niks te bepalen en zeker niks te bewijzen

Als professionals zit je nooit in de positie om te bepalen óf er sprake is van huiselijk geweld of kindermishandeling. In jouw werk gaat het om je zorgen: heb ik het vermoeden dat er iets speelt? Je opdracht is dus niet om een oordeel te vellen, maar om je onderbuikgevoel serieus te nemen. Dat onderbuikgevoel is gebaseerd op aannames en hypotheses, die je vervolgens staaft met concrete feiten: dat zijn dus de signalen.

De signalen zijn concreet en maak je in stap 1 van de Meldcode transparant bespreekbaar met ouders, andere betrokkenen en daarna in stap 2 met (in – en externe) collega’s en/of Veilig Thuis. Op basis van die zorgen volg je de stappen van de Meldcode.

‘Uit angst om verkeerde conclusies te trekken zwakken we de feiten af’

Hoe komt het dat we ondanks duidelijke signalen toch blijven spreken van een ‘grijs gebied’? De signalen zijn vaak concreet, maar we vertellen onszelf: ze zijn vast niet concreet. Uit angst om verkeerde conclusies te trekken zwakken we de feiten af. Daarom is het zo belangrijk om een collega of Aandachtsfunctionaris naast je te hebben die jou vragen stelt: wat merk je, wat hoor je, wat zie je? Wat valt je op in de gang, wat zie je in de interactie tussen ouder en kind wat je bijblijft als je na het werk naar huis fietst?

Volg je vermoedens

Het is dus niet jouw opdracht om de signalen te interpreteren. Je maakt je zorgen en jij mag dat! Stel het komt tot een melding bij Veilig Thuis, je doet dit uiteindelijk niet omdat je wéét dat er kindermishandeling of huiselijk geweld is, maar omdat je vermoedt dat de veiligheid of de ontwikkeling van een kind of volwassene in het gedrang is. Je vraagt aan Veilig Thuis om te checken of de signalen die jij opmerkt gegrond zijn. Die signalen zijn er gewoon, die zijn er niet-niet.

Heb vertrouwen in je zintuigen, je zorgen, je onderbuikgevoel. Jij ziet de kinderen iedere dag. De signalen die jij oppikt kunnen het begin zijn van een belangrijke verbetering in de situatie. Door die signalen weg te moffelen in een grijs gebied doen we betrokkenen zoals de kinderen en hun ouders tekort.

Blog Naomi Dessaur – Is dit wel normaal?

Stel je voor: twee meisjes van 3,5 jaar staan op de wc te giechelen en aan elkaar te friemelen. Eén van de kinderen heeft haar broek en onderbroek naar beneden gedaan. Wat vind je daarvan? Ik verklap je aan het eind van deze blog hoe je met deze ‘wc-situatie’ om kunt gaan en wat je zou kunnen zeggen. Lees de vorige blog van Naomi

Naomi Dessaur is van oorsprong maatschappelijk werker en sinds 2008 eigenaar van Dessaur Trainingen. Naomi geeft trainingen in de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling, speciaal voor professionals in de kinderopvang, zorg, welzijn en het onderwijs. Ook leidt ze aandachtsfunctionarissen op. Naomi heeft in 2018 het online platform 'Naomi Maakt Bespreekbaar' opgericht, waarmee ze ouders ondersteunt bij het praten met hun kinderen over seksualiteit. Haar missie is dat alle kinderen de ruimte krijgen om gezond, kansrijk en veilig op te groeien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.