Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Naomi Dessaur – Het zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar dat is het niet

Zojuist, vlak voor het slapen gaan, overleggen mijn man en ik: ‘Ga ik of ga jij?’ Ik besluit vanavond te gaan en loop zachtjes naar boven. Op de trap, tree voor tree. Licht zachtjes aan beneden zodat ik net genoeg zal zien. Traphekje open op zo’n manier dat je het scharnier zo min mogelijk hoort. De eerste deur open en ik loop naar het bedje van mijn jongste.
blog-naomi-dessaur-is-dit-wel-normaal
Naomi Dessaur

Ze heeft net een bedje met de middelste spijltjes eruit en zoals altijd woelt ze en ligt ze met haar benen bijna half uit het bedje. Ik pak haar zachtjes bij haar benen en leg haar rechter in haar bedje. Kan het niet laten en strijk liefdevol met mijn hand langs haar warme zachte bolletje… ‘Slaap lekker lieffie’, zeg ik zacht en ik leg een extra deken om haar heen zodat ze het niet koud krijgt. Ook leg ik haar lievelingsknuffel Dikkie Dik even tussen haar armpjes en ik hoor een geruststellende zucht. Ik sluip weg en doe de deur dicht.

Een paar stappen verder doe ik een andere deur wederom zo zacht mogelijk open. Er hangt een ‘ik slaap-deurhanger’ aan de deur die ik rustig vasthoud als ik de deur opendoe, omdat deze anders valt en dit mijn dochter wakker kan maken. Ik loop naar haar toe en ze is bijna bovenop haar deken gaan liggen. Overal liggen knuffels en poppen om haar heen. Het kan haar niet vol genoeg zijn in bed. Ik leg de poppen en beestjes zo neer dat ze er niet onder bedolven raakt en zeg zachtjes ‘Slaap lekker lieffie…’ en aai haar zij één keer zachtjes zodat ze niet wakker wordt. Ze draait zich nog even om en lijkt goed door te slapen. Op mijn tenen sluip ik weg…

Ik loop met een grote glimlach en een verwarmd hart weer naar beneden. Wat een heerlijk ritueel is dit toch. Mijn man en ik ‘kibbelen’ er soms om en een enkele keer staan we samen smeltend naar onze dochters te kijken.

‘Er zijn kinderen die hun noodzakelijke dosis liefde en veiligheid moeten missen’

En toen kwam het even binnen als een bom. Vanavond ging de gedachte weer eens door mijn hoofd dat zo’n ritueel niet voor ieder kind vanzelfsprekend is. Er zijn kinderen die het koud hebben, die niet horen dat ze lief zijn of dat er van ze gehouden wordt. Die alleen zijn en zich alleen voelen. Er zijn kinderen die mishandeling meemaken of om andere redenen alleen zijn en geen kind meer mogen of kunnen zijn. Kinderen die hun noodzakelijke dosis liefde, zorg, veiligheid en aandacht moeten missen.

En oh… wat wens ik met heel mijn hart dat steeds meer kinderen liefde ontvangen en in beeld zijn, gezien worden. Denk jij ook aan de kinderen die NIET toegestopt worden of warmte krijgen? De kinderen die zich vaak eenzaam voelen en het zelf maar moeten redden… Omdat ze op de een of andere manier in de knel zitten.

Deze soms al enorm volwassen kinderen kunnen veel steun gebruiken en dat kan al door ze écht te zien en de kans te geven met je te praten. Vraag hen gewoon eens hoe het met ze gaat, hoe ze na de vakantie weer op de kinderopvang komen, hoe ze omgaan met de ruzies thuis, wat ze vinden van papa en mama die uit elkaar zijn, van mama die ziek is. ‘Vertel eens… over papa die is opgepakt door de politie, de huilbaby thuis, et cetera.’

Als betrokken buren, pedagogische medewerkers, kennissen, leraren, hulpverleners, ooms of tantes kunnen we het verschil maken door kinderen te zien en aandacht te geven. Laat deze kinderen niet in de kou staan.

Zo. En toen was ineens alles out in the open. #metoo. The Voice. Verhalen. Vreselijke ervaringen. Er kwam veel los. Hulpinstanties zagen de meldingen van mensen die een luisterend oor nodig hadden verdrievoudigen. De mediastorm over The Voice bracht bij veel mensen nare ervaringen naar boven, ook bij mij. Lees de vorige blog van Naomi
Naomi Dessaur is van oorsprong maatschappelijk werker en sinds 2008 eigenaar van Dessaur Trainingen. Naomi geeft trainingen in de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling, speciaal voor professionals in de kinderopvang, zorg, welzijn en het onderwijs. Ook leidt ze aandachtsfunctionarissen op. Naomi heeft in 2018 het online platform 'Naomi Maakt Bespreekbaar' opgericht, waarmee ze ouders ondersteunt bij het praten met hun kinderen over seksualiteit. Haar missie is dat alle kinderen de ruimte krijgen om gezond, kansrijk en veilig op te groeien.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.