Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Monika Katinger – Kinderen en seksualiteit

Schattig of suggestief? Met deze vraag heeft Channah Zwiep, docent aan de Universiteit van Amsterdam, pedagoge en deskundige op het gebied van seksuele ontwikkeling en opvoeding van jonge kinderen, het debat over seksualiteit bij kinderen ingeleid.
'Bijna unaniem ging iedereen voor schattig en een enkeling die toch voor 'suggestief' ging
'Bijna unaniem ging iedereen voor schattig en een enkeling die toch voor 'suggestief' ging

Channah Zwiep liet mooie, vaak poëtische en kustzinnige foto’s van de soms gedeeltelijk ontblote, soms naakte kinderen zien.

Wat vonden de studenten en andere belangstellenden die op een woensdagavond begin november naar de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam gekomen waren, van de getoonde foto’s? Bijna unaniem ging iedereen voor schattig en een enkeling die toch voor ‘suggestief’ ging, kreeg de gelegenheid om zijn motivatie toe te lichten.

Maar eerst was er een interessante lezing van Cas Wouters, socioloog van de Universiteit van Utrecht, over de seksualiteit bij kinderen door de eeuwen heen. Na een korte pauze barste de discussie los. Eerst konden de leden van een panel hun mening op de gekozen stellingen geven en daarna natuurlijk iedereen die daar behoefte aan had. Het panel bestond uit Cas Wouters, orthopedagoge Mariëlle Beckers en schrijver en publicist Dylan van Rijsbergen. En ook ik werd, als een soort vertegenwoordiger van de kinderopvang, uitgenodigd om lid van het panel te worden.

‘De stelling: ‘ouders moeten kinderen meer stimuleren tijdens hun seksuele ontwikkeling’ maakte veel los.’

Het debat vond ik boeiend. Het is pas sinds kort dat er openlijk over seksuele ervaringen van kinderen gesproken kan worden. Al op de eerste stelling: ‘kinderen zijn onschuldige wezens dus seksualiteit hoort daar niet bij’ werd er door velen gereageerd. Tja, of de volwassenen het wel of niet willen toegeven, seksualiteit hoort er gewoon bij, dit is uit de verschillende reacties duidelijk naar voren gekomen. De tweede stelling: ‘ouders moeten kinderen meer stimuleren tijdens hun seksuele ontwikkeling’ maakte veel los. Want wat willen we –  begeleiden of stimuleren?

Lid van een panel worden was een nieuwe ervaring voor mij en ik vond het best spannend. Channah Zwiep heeft mij aan de hand van mijn weblogs benaderd, wat ik als een compliment ervaar. Ik beschouw mezelf sowieso als een eeuwige studente en in de omgeving van een school, een universiteit, voel ik mij prettig. Studeren zat altijd in mijn bloed. Al heb ik drie jaar geleden, na het afronden van hbo pedagogiek, beseft dat het zeer waarschijnlijk mijn laatste studie is geweest. Juist daarom geniet ik extra van gelegenheden als deze – ik ervaar die als verrijkend en zeer stimulerend. Bedankt voor je uitnodiging, Channah!

De vorige keer schreef Monika haar weblog over het observeren van kinderen. Lees de blog ‘Leuke anekdotes’ >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.