Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Manuela Spaninks – Kom uit je hok!

Toen ik jaren geleden als manager financiën in de kinderopvang begon, had ik een werkplek op het hoofdkantoor. Ver weg van het primaire proces, op de zesde verdieping, verstopt in een hok dat niet veel groter was dan een kast. En maar staren naar dat spreadsheet. En maar zeggen dat er echt geen geld was voor sommige investeringen.
Blog Manuela Spaninks - Kom uit je hok!

Gelukkig ben ik door mijn toenmalige collega het pand uitgeschopt. Nou ja, niet alleen ik, maar alle medewerkers van het hoofdkantoor. Iedereen heeft een paar dagen meegelopen op een écht kindercentrum. Ik denk niet dat de pedagogisch medewerksters veel aan ons hadden, maar dat mocht de pret niet drukken. Er ging namelijk wél een wereld voor ons open. De wereld van de kinderopvang, daar waar het echt om draait.

Zo kwam ik al heel snel tot de conclusie dat ‘nee’ zeggen tegen die in hoogte verstelbare aankleedtafels toch wel heel kort door de bocht was geweest. Want die aankleedtafel op die ene locatie had ook nog eens een opstaand randje. En als je dan niet zo groot bent (zoals ik), kun je er echt niet bij. Dat voorbeeld is mij altijd het meest bijgebleven en ja, daarna zijn we gaan investeren in nieuwe aankleedtafels….


‘Ik begrijp het wel, want iedereen heeft het druk. Maar dan nog. Kom eens uit je hok en ga eens beleven wat er echt gebeurt op de werkvloer’

Ook voor de mensen van de planning ging een wereld open. Zag dat centrum waar ze voor planden er zó uit? En waar was de ingang eigenlijk?  Toch nuttig om te weten als je met een klant aan de telefoon zit. En ook altijd handig om het gezicht van de locatiemanager te kennen, in plaats van alleen de naam en de stem.

Kortom, het was een bijzonder waardevolle ervaring. Ik heb daarna heel veel kindercentra bezocht en medewerkers en managers op hoofdkantoren aangespoord om ook op locatiebezoek te gaan. Ik kende nagenoeg alle locaties, de ligging in de wijk, de bijzonderheden, de locatiemanager etc. Dat zet strategie en cijfers in perspectief.

Ik kom nog relatief vaak directeuren of managers tegen die werken vanuit een hoofdkantoor en die nagenoeg nooit op een locatie komen. Ik begrijp het wel, want iedereen heeft het druk. Maar dan nog. Kom eens uit je hok (excuus dames en heren dat ik het zo bot zeg) en ga eens beleven wat er echt gebeurt op de werkvloer. Ga eens meedraaien (of eigenlijk in de weg lopen…), laat je rondleiden en laat je verleiden tot het verbreden van je horizon. Maak die verbinding, je zult zien dat het de kwaliteit van je werk (en de beslissingen die je neemt) ten goede komt.

Dus aan alle PM’ers: zet de deuren open, bereid je voor op een drukke dag en laat die managers maar eens zien waar het nu werkelijk om draait….

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.