Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Lidian van Esch – Een Gezonde Start

Een gezonde start is iets wat je elk kind natuurlijk gunt! Gezonde kinderopvang is met resultaat werken aan gezond opgroeien. Maar hoe doe je dat?
Lidian van Esch

Wij werken op veel manier aan een gezonde kinderopvang. Veel daarover is bij onze pedagogisch wedewerkers wel bekend. Sinds juli 2019 gaan wij hier nog bewuster mee om. Er zijn twee collega’s opgeleid tot coaches Gezonde Kinderopvang. Iets waar wij zeker trots op en blij mee zijn. Een aanrader voor andere kinderopvang organisaties.

Waar de coronatijd dan toch al niet goed voor kan zijn: in deze tijd hebben 28 collega’s de cursus Gezonde Start met goed gevolg afgerond, met de nodige ondersteuning van de coaches Gezonde Kinderopvang. Op 2 november vindt het Gezonde Kinderopvang Feestje plaats. “Doe mee en droom!” is de afsluiting van het meerjarenplan 2017-2020. Met meer dan honderd kinderopvangorganisaties wordt dit feestje gevierd.

We drinken bijvoorbeeld al een aantal jaren alleen maar water. Gewoon water, water met een smaakje, water met limoen of munt, met aardbei of zelfs met kiwi. Dat water drinken is iets waar sommige basisscholen nog steeds jaloers op zijn. Sinds dit voorjaar zijn wij een van de weinig kinderopvangorganisaties met een watertappunt. Iets wat eigenlijk hoort bij de Gezonde School,maar waar we door samenwerking met een basisschool toch in mee hebben mogen delen. Deze zal dit jaar tijdens kraanwaterdag op 23 september geopend worden.

De onderwerpen rondom voeding zijn opgenomen in ons voedingsbeleid, er wordt bewust ingekocht en pedagogisch medewerkers zijn op de hoogte van de richtlijnen rondom gezonde voeding.

‘Als je een Gezonde Kinderopvang bent, moet je je naam wel eer aan doen, toch?’

Afgelopen zomervakantie maakte we met de bso onder andere uitstapjes naar de Ossenbeemd en Klasseboeren, welke perfect in lijn zijn met Gezonde Kinderopvang en met onze groene visie.

We hebben een eigen bso-moestuin, en sinds de zomer zelfs een smakelijke moestuin voor de peuters. Ik blijf genieten van de momenten die ik voorbij zie komen in de moestuin. Hoe kinderen, hoe klein ze ook zijn, mee “werken” in de moestuin. De verbazing op de snoetjes als er weer wat gegroeid is, en dat je dat ook kunt eten. Mooi om te zien hoe het met smaak opgegeten wordt.

(De tekst gaat verder onder de foto’s)

Met de subsidie Jong leren eten, welke door de coaches Gezonde Kinderopvang aan te vragen was, hebben we nog meer leuke materialen aan kunnen schaffen. Afgelopen zomer hebben we hier bijvoorbeeld een soup-maker van aangeschaft, deze werd volop gebruikt in de zomervakantie. Van onze mega-grote-courgettes werd in een handomdraai heerlijke courgettesoep gemaakt voor de hele locatie. Van groot tot klein werd ervan gesmuld.

Als je dit zo leest, denk je die gaan als een speer, en dat is natuurlijk ook wel zo. Maar er zijn natuurlijk altijd punten waar nog aan te werken valt. Als je een Gezonde Kinderopvang bent, moet je je naam wel eer aan doen, toch?

Heb je nog tips of tops? Dan zijn deze altijd welkom!

De mogelijkheden tijdens de ModderWeek zijn eindeloos. Voor de bso stond een heuse Mudrun op het programma. Dankzij de hulp van een aantal enthousiaste stagiaires van Jibb+ (een organisatie die bijdraagt aan een vitaal Helmond door voldoende beweging en gezonde voeding) werd de mudrun een groot succes. Lees de vorige blog van Lidian over de Modderweek

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.