Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Blog Kirsten Fröhlich – Opnieuw wennen

Op 11 mei gaat de kinderopvang weer open. Dat betekent dat veel kinderen weer naar het kinderdagverblijf of de bso gaan. Spannend voor de kinderen, de ouders maar ook voor ons, medewerkers in de kinderopvang. Eerlijk gezegd krijg ik af en toe buikpijn als ik er aan denk.
blog-kirsten-frohlich-trillende-muren
Kirsten Fröhlich. Foto: Bonny Haanappel

Vooral het breng en afscheid moment. Het overdragen van jonge kinderen zonder menselijk contact gaat zo in tegen alles waar wij voor staan. Wat kunnen we doen om de afstand letterlijk en figuurlijk te overbruggen en de kinderen toch een warm welkom te geven?

Het van arm op arm overgedragen worden, zal er voor de meeste kinderen die naar de kinderopvang gaan voorlopig niet in zitten. Het afscheid zal op een andere manier gaan dan de kinderen zijn gewend en dat is lastig.

Vooral tijdens angst en stress hebben jonge kinderen het nodig dat er lijfelijk contact is; een knuffel of een laatste aai over hun bol. Sommige medewerkers zullen dit misschien toch doen, omdat ze denken dat het virus net zo goed via het kindje als via de ouder overgebracht kan worden. Of omdat hun hart breekt wanneer een kindje zich vastklampt aan de ouder.

Toch is het advies: doe het niet. Het virus mag dan onzichtbaar zijn, we weten nog te weinig over hoe het virus zich verspreidt. Tegelijkertijd willen we ook alles doen om de emotionele veiligheid te waarborgen.

‘Wanneer we vastberaden en goed afgestemd zijn op elkaar, brengen we een gevoel van veiligheid over op de kinderen’

Een plan maken en alvast nadenken over hoe je het voor de kinderen zo comfortabel mogelijk kunt maken, is niet alleen praktisch maar ook een mentale voorbereiding voor jezelf en de ouders. En ook dat helpt de kinderen. Wanneer we vastberaden en goed afgestemd zijn op elkaar, brengen we een gevoel van veiligheid over op de kinderen.

Kinderen zijn daar heel gevoelig voor en hebben geen baat bij chaos, onduidelijkheid en onzekerheid over hoe we het beste kunnen handelen. Duidelijkheid helpt. Wanneer er duidelijke afspraken zijn waar iedereen mee bekend is en zich aan houdt, komt er ruimte voor rust en vertrouwen. Het gaat dan om afspraken over looproutes, waar en op welke wijze de kinderen worden overgedragen, maar ook wat we doen als het onverhoopt toch niet lukt.

Om de kinderen goed voor te bereiden is het nu zaak alvast contact te zoeken. Daar zijn we de afgelopen tijd heel creatief in geworden. Dan kan via een filmpje, maar je kunt ook een leuke kaart of aftelkalender maken en naar de kinderen opsturen of mailen. Bel ouders van kinderen die het wellicht moeilijk gaan krijgen van tevoren even op en vraag hoe zij erin staan.

Een tip kan zijn deze week alvast even met het kindje langs de locatie te lopen en de namen van de pedagogisch medewerkers te noemen. Wanneer er met een VVE-programma wordt gewerkt kan de handpop die daarbij wordt gebruikt de kinderen alvast via een videoboodschap begroeten. Een handpop kan ook helpen op de eerste openingsdagen.

‘Maak een nieuw ritueel en gebruik daarbij zo veel mogelijk vertrouwde elementen’

Maak een mooie boog of leg een kruiptunnel neer waarmee je het voor kinderen aantrekkelijk en leuk maakt om de anderhalve meter te overbruggen. Zijn de kinderen gewend aan een wandelkoord dan komt die wellicht van pas. Kortom maak een nieuw ritueel en gebruik daarbij zo veel mogelijk vertrouwde elementen.

Voor elke locatie is een locatie-specifiek protocol in de maak. Zorg dat je goed op de hoogte bent van de afspraken die voor jouw locatie gelden. Meer dan ooit zullen we letten op de hygiëne en veiligheid. Voel jij je voldoende toegerust en beschermd of heb je juist het gevoel dat jouw gezondheid op het spel wordt gezet? Blijf er niet mee rondlopen maar maak dit kenbaar bij je leidinggevende of manager. Twijfel je of je tot een risicogroep behoort of heb je gezinsleden die mogelijk risico lopen, vraag dit dan na bij een bedrijfsarts of behandelaar. Het is van groot belang dat iedereen die werkt zich veilig voelt en dat ook uitdraagt.

Laat het de eerste week vooral ook het moment van een feestelijk weerzien zijn. We hebben de kinderen gemist en zijn blij ze weer te zien. Dat mag best gevierd worden. Maak het niet te bont, maar een vrolijk en liefdevol ontvangst zal zeker bijdragen aan een prettige sfeer. Tegelijkertijd is en blijft het spannend en doen we er goed aan de voorgeschreven regels serieus te nemen en te handhaven. Spreek elkaar en ouders daar indien nodig vriendelijk op aan. Hoe lastig het ook is, hou afstand van je collega’s, ook al heb je die je misschien al weken niet gezien.

‘Vertrouw op jezelf, jouw vakkundigheid en de veerkracht van kinderen’

De vraag waar ik, en veel medewerkers die ik de afgelopen week heb gesproken, nog het meeste mee worstelen is hoe we het gaan doen met kinderen die hartverscheurend gaan huilen en zich bij het afscheid angstig aan hun ouder/verzorger vastklampen. Tegen al je gevoel in moet je dan toch die stap naar achteren zetten. Daarom hier wat tips:

Zet een evacuatiebedje of box klaar waar de ouder het kindje in kan leggen of zetten. Geef de ouder even de tijd om afscheid te nemen en het kindje gerust te stellen. Observeer goed en probeer op afstand contact te maken met de ouder en als het lukt ook met het kindje. Zodra de ouder anderhalve meter naar achteren is gestapt kan jij naar het kindje toelopen en het oppakken. Praat tegen het kind en benoem zijn gevoelens. Met het kindje op jouw arm kunnen jullie samen naar de ouder zwaaien. Met een geoefend lopertje of behendige klimmer, zal dit wellicht niet lukken en ook niet alle peuters zullen meteen enthousiast op ons af komen rennen. Mochten de ouders of jij verwachten dat het kindje zich gaat vastklampen, dan kan je de tip geven om met het kindje in een buggy te komen. De ouder neemt afscheid van het kindje in de buggy en stapt vervolgens 1,5 meter opzij. Dan komt de pedagogisch medewerker, maakt het kindje los uit de buggy en neemt het bij de hand.

Benoemen van emoties, de interactie gaande houden, samen zwaaien, een handpop inzetten, maar ook (online) contact met de ouders is nu nog belangrijker dan ooit. Maar er zullen ook tranen vallen. Maak een foto van het kindje wanneer het later op de ochtend fijn aan het spelen of lachen is en deel deze met de ouders. Dat geeft vertrouwen en een gerust gevoel en maakt het voor de volgende dag gemakkelijker afscheid nemen.

Tot slot, zorg goed voor jezelf. Realiseer je dat je een vitaal beroep hebt en daarmee een belangrijke bijdrage levert aan het bestrijden van de crisis, maar ook extra risico loopt. Daar tegenover staat, naast dankbare ouders en liefde van de kinderen, dat je ook eerder in aanmerking komt voor een test en laten we hopen ook snel voor een vaccin. Vertrouw op jezelf, jouw vakkundigheid en de veerkracht van kinderen. We staan in het oog van de orkaan, en wij gaan ‘m verslaan!

‘Het houdt ons allemaal bezig: hoe verder na de crisis? In de politiek en de media wordt gesproken over de anderhalve-meter-samenleving en het nieuwe normaal, maar wat is dat dan? En wat betekent dat voor ons werk in de kinderopvang?’ Lees de vorige blog van Kirsten

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

1 REACTIE

  1. Hoe leuk het allemaal hierboven beschreven staat dit blijft in druisen tegen alles waar ik voor sta in het werken met kinderen. Het blijft mij ook enorm verbazen dat de kinderopvang hiermee akkoord gaat. Blijkbaar gaat hier het commercieel belang toch voor. De pedagogische medewerkers hebben vanaf de eerste ‘sluiting’ in een situatie gewerkt waar bovenstaande regels allemaal eerst niet gehanteerd werden. Hebben zich vanaf het begin blootgesteld aan besmetting. Wij weten ook dat hoe graag je je aan de 1.5m wilt houden het in dit beroep onontkoombaar is. Onlangs een huilende moeder gehad die haar kindje van 3 maanden (eerste dag) kwam brengen. Kindje ook enorm aan het huilen…fysiek contact is een primaire levensbehoefte bij (jonge) kinderen. Dit is dan ook met een liefdevol hart goed gekomen.
    Het zou fijn zijn al eer bovengenoemde regels te hanteren deze eerst te ‘oefenen’ en/of in een filmpje laten zien dan is de drempel op de dag van uitvoering wellicht voor zowel ouder als kind emotioneel niet moeilijk
    Oh ja, ook ped medewerkers mogen meteen getest worden bij eventuele verschijnselen …joepie!!…?

    Ik wens alle collega’s heel veel succes met de nieuwe start, veel plezier in het werk en dank dat ze er zijn!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.