Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Kirsten Fröhlich – Jezelf testen doe je voor elkaar

Corona zorgt nog steeds voor veel onzekerheid. Je kunt het iedere dag oplopen. Op de groep, thuis via een huisgenoot of als je boodschappen doet in de supermarkt. Ben ik besmet? Heb ik iemand anders besmet? Kan ik wel veilig werken? Begrijpelijke vragen. Gelukkig kunnen we ons nu preventief testen. Dat verkleint de kans dat we corona oplopen of doorgeven op ons werk.
Kirsten Fröhlich

We kijken allemaal uit naar het openen van de samenleving. De eerste stappen daartoe worden gezet. Er kan steeds meer maar wel met de nodige voorzorgsmaatregelen. Zo waren er het afgelopen weekend weer grote evenementen met publiek mogelijk, zoals voetbalwedstrijden en het Eurovisie Songfestival. Dit had niet gekund zonder testen.

In verschillende sectoren is het regelmatig testen al ingevoerd om werknemers veilig te kunnen laten werken. Immers, niet iedereen kan tijdens de uitvoering van zijn werk altijd anderhalve meter afstand houden. Of je werkt op een plek waar je dagelijks met verschillende mensen in contact bent en het onmogelijk is er een kuchscherm tussen te plaatsen. Bijvoorbeeld in de zorg, media & entertainment, sportwereld en het onderwijs. Gelukkig is het belang van kinderopvang niet onderschat en hebben wij ook de beschikking gekregen over twee gratis testen per week per medewerker.

Het lijkt misschien een ingewikkeld gedoe, maar zelf een coronatest doen is heel makkelijk

Het lijkt misschien een ingewikkeld gedoe, maar zelf een coronatest doen is heel makkelijk. De zelftest werkt met een wattenstaafje in de neusholte. Het wattenstaafje hoeft maar vijftien seconden en slechts twee centimeter diep rondgedraaid te worden in beide neusgaten. Daar ben je dus in minder dan één minuut mee klaar. Vervolgens gaat het wattenstaafje in een kleine flacon vloeistof en kan je na wat roeren en knijpen de vloeistof druppelen op de teststrip. Het resultaat is meestal al na een kwartier te zien op het venstertje.

Ook middelbare scholieren gaan vanaf volgende week thuis testen, zodat alle scholen weer volledig open kunnen. Om er voor te zorgen dat jongeren het nut en de noodzaak inzien en het advies opvolgen, komt er een campagne vanuit de overheid om ze te stimuleren om twee keer per week thuis een zelftest te doen. Het helpt wanneer ouders en andere volwassenen het goede voorbeeld geven.  Werk je in de BSO met kinderen uit groep 7 en 8? Overweeg dan eens om jezelf te testen op de groep, gewoon waar de kinderen bij zijn. Ze zullen het zeker interessant vinden en zo laat je zien dat jezelf testen belangrijk is en niet moeilijk of eng.

Wie in de kinderopvang werkt heeft er de afgelopen tijd ongetwijfeld al een keer mee te maken gehad; een coronabesmetting op de groep

Wie in de kinderopvang werkt heeft er de afgelopen tijd ongetwijfeld al een keer mee te maken gehad; een coronabesmetting op de groep. Alle kinderen en medewerkers die met de besmette persoon in aanraking zijn geweest moeten in quarantaine. Na de vijfde dag volgt een PCR-test bij de GGD teststraat. Vervelend voor ouders, geen pretje voor medewerkers maar vooral een nare ervaring voor de kinderen. Er zijn jonge kinderen die soms al meerdere testen hebben moeten ondergaan.  Je hart breekt, maar ouders hebben vaak geen keuze omdat ze weer aan het werk moeten. Door jezelf preventief te testen draag je bij aan het vergroten van de veiligheid op en rondom de kinderopvang en om de continuïteit van de kinderopvang te bevorderen. Mogelijk hoeven hierdoor ook minder kinderen in quarantaine en minder vaak getest te worden.

Het kan zijn dat je corona hebt zonder dat je er last van hebt. Jij voelt je prima maar bent wel besmettelijk

Een zelftest gebruik je als je geen klachten hebt. Het kan zijn dat je corona hebt zonder dat je er last van hebt. Jij voelt je prima maar bent wel besmettelijk. Je zwangere collega, een vatbaar kind of zijn ouders, kunnen er misschien wel erg ziek van worden.  Omdat het onzichtbare virus zich snel en onopgemerkt verspreidt, is het belangrijk om te weten of je negatief of positief bent. Hierdoor wordt de verspreiding vertraagd of zelfs gestopt. Door jezelf te testen, bescherm je dus je collega’s en de kinderen op je groep en help je de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.  Als iedereen meedoet kunnen uitbraken in de kinderopvang in de kiem worden gesmoord.

Op www.zelftestenkinderopvang.nl is meer informatie voor pedagogisch medewerkers beschikbaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.