Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Kirsten Fröhlich – De moed erin

Het is een duivels dilemma; kunnen de scholen en kinderopvang weer open, of niet? Elke dag dat kinderen niet naar school of kinderopvang gaan, is er één te veel. Kinderen die noodgedwongen thuiszitten bewegen minder, eten ongezonder en schermen meer. Somberheid en obesitas liggen op de loer, achterstanden lopen op en kansenongelijkheid neemt toe.
blog-kirsten-frohlich-trillende-muren
Kirsten Fröhlich. Foto: Bonny Haanappel

Tegelijkertijd woekert het virus nog volop. Covid-19 laat zich niet bedwingen en het is nog steeds onduidelijk welke rol kinderen spelen bij de verspreiding van de nieuwe varianten.

Er zijn veel zorgen over de heropening van basisscholen en kinderdagverblijven op maandag 8 februari, maar opluchting en blijdschap overheersen. Nog voor de kogel door de kerk was, lekte het advies van het Outbreak Management Team aan het demissionaire kabinet al uit. Het openen van het basisonderwijs en de kinderopvang levert volgens berekeningen een reëel risico op voor een verdere toename van het aantal besmettingen, maar heeft de hoogste prioriteit. Dit betekent dat andere coronamaatregelen voorlopig gehandhaafd moeten blijven.

Eindelijk is niet alleen het belang van de economie maar ook het welzijn van kinderen meegewogen

Eindelijk is niet alleen het belang van de economie maar ook het welzijn van kinderen meegewogen. Met die economie komt het uiteindelijk wel weer goed, daar kan je namelijk geld inpompen. In een rijk land als Nederland is er voldoende geld om de crisis door te komen en bedrijven er weer bovenop te helpen. Met kinderen ligt dat echter anders. Een stagnatie in de ontwikkeling van kinderen leidt bijna altijd tot onherstelbare schade. Stress, gebrekkig onderwijs en het missen van sociale contacten hebben grote impact op jonge kinderen. Een ontwikkelingsfase die niet goed wordt doorlopen of een ‘valse’ start kan niet worden teruggedraaid en betekent vaak een levenslange achterstand.

Er is al veel gesold met kinderen teneinde het virus onder controle te krijgen. Zo werden scholen en kinderopvang al gesloten terwijl er nog rijen met vakantiegangers op Schiphol stonden. Ook het idee dat kinderen zijn ingezet als instrument om ouders thuis te laten werken bleek gedeeltelijk waar, zo erkende de minister. Inmiddels is gebleken dat de combinatie van thuiswerken en de zorg voor kinderen te veel vraagt van ouders, die binnenkort ook nog naar de stembus moeten. Om ouders te ontlasten gaan scholen en kinderopvang nu weer open. Epidemiologen waarschuwen en zien de derde golf al aankomen. Er is nog veel onzeker. De buitenschoolse opvang blijft vooralsnog gesloten. Hoe verwarrend en verontrustend is dat en wat doet al die onzekerheid met kinderen? Aanstaande maandag zullen wij de gevolgen van de tweede sluiting en heropening voor kinderen weer gaan zien, opvangen en in goede banen leiden.

We moeten stoppen met kinderen beschouwen als flexibele, buigzame twijgjes

Huisarts en Volkskrant-columnist Danka Stuijver schreef vorige week dat we moeten stoppen met kinderen beschouwen als flexibele, buigzame twijgjes en waarschuwde terecht dat er een moment komt dat een twijgje niet meer buigt maar breekt. Duizenden kinderen hebben, ten gevolge van de  eerste lockdown, te maken gekregen met mishandeling en emotionele verwaarlozing. Hoeveel zullen dat er nu inmiddels zijn? Er groeien kinderen op die denken dat intimiteit en lijfelijk contact gevaarlijk is. Elkaar een hand geven, een arm om iemand heen slaan of samen met anderen genieten van een voorstelling of sportwedstrijd, bestaat in hun wereld al lang niet meer. Hoe ziet je wereld er uit als je nu vier of vijf jaar bent? En welke gevolgen heeft het voor het hechtingsproces van een kind dat nog een jaar moet worden als het voor derde keer opnieuw moet gaan wennen op het kinderdagverblijf?

Pedagogisch medewerkers zullen geen seconde aarzelen om een verdrietig kind te troosten en te knuffelen, maar ook zij maken zich zorgen over hun eigen gezondheid, de gezondheid van hun partner, ouders of collega die in een risicogroep valt. Om de verspreidingsrisico’s op scholen en kinderdagopvang verder te beperken komt het RIVM  met voorstellen hoe de kinderopvang en de scholen hiermee om kunnen gaan. Op basis van die voorstellen komen er, in overleg met de onderwijs- en kinderopvangpartners, aangepaste richtlijnen. Er moet in kleine groepjes worden opgevangen en kinderen mogen niet meer kriskras door elkaar spelen. Kinderen met klachten moeten naar huis en als een kind positief is getest gaat de hele klas of groep in quarantaine. Sneltesten zullen worden ingezet om een mini-uitbraak te beteugelen.

Toch houden we de moed erin. Wij hebben de afgelopen maanden laten zien hoe creatief en professioneel we zijn

Het vooruitzicht op geïsoleerde groepen, kinderen die niet meer onbezorgd met elkaar kunnen ravotten, een nieuwe boom in het beslisbos, opnieuw soebatten over snotneusjes, personeel dat geregeld getest moet worden en de buitenschoolse opvang die gesloten blijft, overschaduwt wellicht het goede nieuws. Toch houden we de moed erin. Wij hebben de afgelopen maanden laten zien hoe creatief en professioneel we zijn in het werken met steeds wijzigende richtlijnen, onbekende risico’s en de nodige beperkingen. We hebben zorgvuldig en hygiënisch gewerkt, zonder af te doen aan de pedagogische kwaliteit. We hebben alle kinderen in beeld gehouden, een overvolle noodopvang draaiend, zorgkinderen opgevangen en scholen ondersteund. Het wordt weer even schakelen maar de kinderen snakken naar het gewone dagritme en onze positieve aandacht. Pedagogisch medewerkers vormen een baken van rust, veiligheid en stabiliteit voor kinderen die dat nu meer dan ooit tevoren nodig hebben en verdienen.

Het is foute boel: een exponentiële groei van het coronavirus houdt de gemoederen bezig. Ook in de kinderopvang nemen de besmettingen hand over hand toe. Lees de vorige blog van Kirsten.

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.